What’s On

ARBER ELEZI / LORI LAKO / IGLI MARION
DOWNSIDE UP
Hapja E Mërkurë 28. Shtator 2016, Ora 19:00
29 Shtator – 29 Tetor 2016
Orari i hapjes: E Mërkurë – E Shtunë, 16:00 – 20:00

Arber Elezi, Piramida, Akrilik ne Telajo 145 x 145 cmImazhi: Arbër Elezi, Piramida, akrilik ne telajo, 145 x 145 cm

Tirana Art Lab – Qendra për Art Bashkëkohor ka kënaqësinë t’ju ftojë në ekspozitën në grup, “Nga posht lart”, me punët e Arbër Elezit, Lori Lakos dhe Igli Marionit.

Tirana Art Lab në këtë ekspozitë të dytë dedikuar artistëve emergjentë shqiptarë, për vitin 2016, përzgjodhi artistët Arbër Elezi, Igli Marion dhe Lori Lako. Përzgjedhja nuk ishte fryt i një gare midis pjesëmarrësve. Pikësëpari, ç’ka përcaktoi përzgjedhjen ishte aftësia e përbashkët për të problematizuar çështjet aktuale dhe urgjencat e kontekstit ku jetojnë apo kanë lindur, si dhe për t’i shprehur nëpërmjet gjuhëve të artit; së dyti, angazhimi artistik për t’i rezistuar trysnisë së problemeve; dhe, në fund, koherenca, jo vetëm për të rezistuar, por edhe për t’u frymëzuar prej realiteteve bashkëkohore.
Ura lidhëse midis artistëve dhe hapësirës së Tirana Art Lab është pikërisht kjo rezistencë individuale; një rezistencë e frymëzuar prej eventeve sa katastrofike aq edhe tragjike të realitetit bashkëkohor, prej nga merr hov arti.
Problematikat prej të cilave marrin shkas punët e artistëve, që ekspozohen sot në TAL, janë të gjithëditura (21 Janari – Arbër Elezi; rrënojat urbane dhe sociale – Lori Lako; veset e “njeriut të ri” neo-liberist – Igli Marion), por të papritura janë qasjet përkundrejt tyre. Arbëri, Igli, Lori nuk na informojnë mbi to. Madje nuk na japin as ndonjë aspekt të tyre të panjohur, nuk na kundër-informojnë, siç bëhet me teoritë e konspirative. Për ta çdo informim është deformim.

ARBËR ELEZI – lindur në Berat më 1988, është diplomuar me notën maksimale në Akademinë e Arteve të Bukura të Firences (Itali). Vepra e tij, ekspozuar midis Italisë dhe Shqipërisë, spikat për shumëllojshmëri në media si pikturë, video-art, instalacion, performancë e fotografi, ku dallohet prirja për të eksploruar dhe shteruar të gjitha trajtat e kërkimeve artistike.

IGLI MARION – lindur në Fier më 1988, është diplomuar për Financë dhe Tregje Ndërkombëtare në Universitetin e Ferrarës (Itali). I angazhuar në disa ekspozita në Italia, Shqipëri, Francë e Gjermani punon kryesisht me mediumin e pikturës. Si autodidakt, dallohet për punën e tij ekspresive, që shpesh herë organizohet në cikle të tëra mbi të njëjtën tematikë.

LORI LAKO – lindur në Pogradec më 1991, është diplomuar në Akademinë e Arteve të Bukura në Firence (Itali). Punët e saj kryesore, të ekspozuara në Itali, Shqipëri e Gjermani, janë në media video, fotografi dhe pikturë, ku rol kryesorë zënë kërkimet artistike mbi çështjet historiko-sociale dhe hapësirat heterotopike e heterokronike të shoqërive në tranzicion.

Projekti do të shoqërohet me një publikim.
Projekti mbështetet pjesërisht nga Ministria e Kulturës.

 

 

Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art @ viennacontemporary
Focus: Ex-Yugoslavia and Albania curated by Adela Demetja
Presenting works by Lumturi Blloshmi, Aurora Kalemi, Alketa Ramaj
Stand: B36 / C35
22 to 25 September 2016 in the Marx Halle, Vienna

alketa-ramaj-the-boy

Lumturi Blloshmi (born in 1944) graduated in 1968 from the Academy of Arts in Tirana. As almost all the artists of her time, she painted until the end of the 80s in socialist realism style. After the 90s she was nevertheless one of the few artists of her generation that managed to reposition herself and her work within a contemporary art discourse. Her works in painting, photography, installation and performance are characterized by an ironic and satiric way of reflecting and criticizing the reality in which she lives. Blloshmi stands in the middle of her cosmos she is not a passive viewer but rather an active participant. This allows her to openly express her views about the art world, the political scene and the society of which she is part. Her view is that of women, a strong women criticizing with humor the power establishment dominated my man. What makes her oeuvre remarkable is the lightness, the simplicity and optimism she uses when dealing with the harsh reality. By cultivating and protecting a feminine approach, Blloshmi has tirelessly resisted different regimes and developments becoming one the most important and innovative contemporary Albanian artists. Her works has been showed among others in group and solo exhibition in institutions like; Chelsea Art Museum in New York, Municipal Art Gallery of Bydgoszcz Poland, Alexandria Biennale for Mediterranean Countries Egypt, Albania National Gallery of Arts, Kosovo National Gallery of Arts. She lives and works in Tirana, Albania.

Aurora Kalemi (born 1993 in Tirana, Albania) pursued her bachelor and master studies at Academy of Arts in Tirana. Her practice develops between the medium of Painting and Video Art. Kalemi, belongs to a young generation of artists that can be considered individualists, as they have consciously decided not to deal directly with events and their representations but with the influence and the consequences socio-political events have on individuals. Her practice is characterizes by the individual approach toward the medium and the way the work process makes is possible to deal with individual perception of existence and reality. From the infinity of the inner world ideas emerge, through the painting process come to appear and become a way of communication with the reality. It is inside this existential and individual discourse, between Being and Appearing that her practice emerges and it is to be understood, both in content and form. She has participated in various artistic activities locally and internationally, such as: Tirana Open Festival of Art and Literature, Albania; Multicultural Festival Berat, Albania; Inside Out, Tirana Art Lab, Albania; Art Vision Project, Venice and Puglia, Italy. She lives and works in Tirana, Albania.

Alketa Ramaj (born 1983 in Permet, Albania) graduated in 2006 from the Academy of Arts in Tirana. The emotional relationship the artist builds with the environment she lives in terms of social connection, historical and the politic context are reflected in her practice that develops in different mediums from painting to photography, video and installation. Ramja’s work is typified by an incessant curiosity and permanent study of new forms of expression, which reveals a striking independence in terms of applying her own critical and personal working methods. She was the recipient of the 2012 Onufri Award and 2013 Ardhja Award. Her work has been exhibited in Albania and abroad in exhibitions and venues including: Bienal del Fin del Mundo, Mar De Plata, Valparaiso, Venice; Fondazione Museo Pino Pascali, Bari; ISCP, international studio & curatorial program, New York; Stacion, Center for Contemporary Art Prishtina; Basement, Basel; Artists in Residence, Artpoint Gallery, Vienna; La Fenice Gallery, Venice; The National Gallery of Tirana; Badischer Kunstverein, Karlsruhe. She lives and works in Tirana, Albania.

Focus: Ex-Yugoslavia and Albania
Booth B36 / C35

This special showcase, curated by Adela Demetja, explores a region in Southeastern Europe: ex-Yugoslavia and Albania. While alternative and independent art spaces were founded in the 1970s in Western Europe and the USA in opposition to the art market, with their development playing an important role for the emergence of institutional critique, the alternative art scene in ex-Yugoslavia and Albania has emerged and developed for exactly the opposite reasons: the lack of contemporary art institutions and the absence of an art market. Therefore, the independent art spaces played a significant role in the establishment of a system of contemporary fine art in this region and in its communication beyond the borders. In some cases, they are the only places where communication and discourse about contemporary art can take place. In light of the momentous changes that have occurred in this region and the sustained financial crisis, culture is the field which has suffered the most. The effects can be read from the current problems of public cultural institutions. Hence, the independent art spaces are currently the decisive sites for contemporary art.

The Focus includes works by young and established artists from these countries presented by the institutions:
Igor Eškinja, Andrea Knezović, Neven Korda (Galerija Alkatraz, Ljubjana, Slovenia)
Dalibor Martinis, Damir Očko, Dino Zrnec (Apoteka Space for Contemporary Art, Vodnjan, Croatia)
Dusan Percinkov, Nada Prlja, Ilija Prokopiev (Serious Interests Agency, Skopje, Macedonia)
Milan Nešić, Slavica Obradović, Slobodan Stošić (Šok Zadruga, Novi Sad, Serbia)
Lumturi Blloshmi, Alketa Ramaj, Aurora Kalemi (Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art, Tirana, Albania)

viennacontemporary
22–25 September 2016
Marx Halle Vienna
Karl-Farkas-Gasse 19, 1030 Vienna
www.viennacontemporary.at

Opening hours:
Thursday, 22 September 2016: 11:00am – 7:00pm
Friday, 23 September 2016: 11:00am – 7:00pm
Saturday, 24 September 2016: 11:00am – 6:00pm
Sunday, 25 September 2016: 11:00am – 6:00pm

 


THIRRJE E HAPUR

TIRANA ART LAB, në zbatim të misionit të saj për promovimin e artistëve emergjentë, hap zyrtarisht këtë thirrje drejtuar të gjithë artistëve shqiptarë nën moshën 30 vjeçare. Thirrja – e dyta e një serie të re që hodhi hapin e parë në Mars të 2016 me ekspozitën INSIDE OUT të artistëve Fatlum Doçi, Aurora Kalemi dhe Mirjana Meçaj – ka për qëllim të rifreskojë database-in e TAL me portfolio-t dhe CV e artistëve të rinj shqiptarë, prej të cilëve maksimumi tre do të përzgjidhen për ekspozitën e rradhës, e cila do të çelet më 23 Shatator të 2016.

Përzgjedhja apo mos përzgjedhja e artistëve, për këtë ekspozitë të rradhës, do të kryhet pavarësisht mediumit (video-art, pikturë, instalacion, performancë, etj.), duke u bazuar mbi trajtimin dhe problematizimin e çështjeve aktuale të artit bashkëkohor, urgjencat e kontekstit social dhe/apo habitat-it natyror, që provokojnë stimujt dhe reagimet e artistëve të rinj, të cilët – si në çdo shoqëri, edhe në atë shqiptare – përbëjnë nervin apo termometrin më të ndjeshëm të saj.

Natyrisht, dhe në mënyrë kategorike, përzgjedhja apo mos përzgjedhja nuk do të përbëje një vlerësim përfundimtar mbi punët e secilit prej pjesëmarrësve, por vetëm një kombinim të mundshëm për një ekspozitë të kufizuar në kohë, të cilën TAL e koncepton si një hapësirë unike ku do të mund të shprehen zërat më të freskët të skenës së artit bashkëkohor shqiptar.

Në mbyllje, duke shpresuar në një numër sa më të lartë aplikimesh, kujtojmë se në përfundim të kësaj serie ekspozitash për promovimin, kontekstualizimin dhe paraqitjen e praktikave të artistëve emergjentë shqiptarë, si dhe për t’i parë e vendosur ata në një perspektive teoriko-historike të artit bashkëkohor shqiptar, do të realizohet një katalog me imazhet e punëve artistike dhe tekstet kritiko-kuratoriale shoqëruese të tyre.

Ju lutem dërgoni C.V dhe Portfolin e punëve në adresën tiranaartlab@gmail.com deri në datën 10 Shtator 2016.

 


Double Feature # 4

Nikolin Bujari & Nada Prlja
Opening 6 May 2016, 7 p.m
7 May – 4 June
Wed-Sat, 4-8 pm

(Image credits: Red iness – Gestalt, Part of the project ‘Subversion to Red’ by Nada Prlja 2013, 18 min, colour, loop. Curtesy by Calvert 22, London and the artist)

Double Feature is a new event format introduced by Tirana Art Lab with the aim of systematically displaying in our premises, two artistic positions to the Albanian, the regional and international audience. For the Double Feature #4 we will bring together the work of Albanian artist Nikolin Bujari and the Macedonian artist Nada Prlja. The fourth Double Feature presentation is part of “Heroes We Love” collaboration project and it include works that where developed through public space interventions and a workshop with the motto Socialist Heroes Revisited.
After the successfully organizing of the international conference “The Art of the Socialist Period between Contempt, Fetishism and Transition” with the participation of curators, art historians and scholars, Tirana Art Lab wants to engage contemporary artists of younger generation into the project through the art intervention on the selected socialist era monuments. The interventions aim to stimulate public debate, initiate new interpretations and envisage the potentials of those art works of the past.

Albania artist Nikolin Bujari, whose artistic practice concentrates on reflexion and interventions in the public space resulting in site specific works, will produce a new work of art that consist in shifting attention toward monuments from the past and their placement in the public space in contemporary Albania. On the 5th of May 1942 Qemal Stafa one of the founders of the Albanian Communist party, was killed by the Italian fascist forces, which had occupied Albania. After the end of the war the date of his death anniversary was chosen as the Martyrs day of Albania to commemorate all of those who lost their lives for Albanian’s liberation.
A monument, at the place where Stafa was killed was build and still exists today on a street named 5th of May, located next to the big market of the city of Tirana. The monument is surrounded by selling stands, appearing as an absurd construction in the middle of the trade center. Bujari is duplicating the original monument in original size and will install it in front of Tirana Art Lab, located in the very city center. In his new work “A Monument for a Monument”, Bujari uses simple strategies of replication and relocation in order to change the context and at the same time the frame in which the monument is being taken in consideration, creating possibility for debate and re-evaluation.
Artist Nada Prlja, uses different media in order to develop her projects, which are always condition-specific with an intention to raise questions about complex issues of inequality and injustice in societies, ranging from political, social to economic issues.
“Subversion to Red” is a project that encourages a return of the idea of communism, by seeking to revive the notion of idealism in contemporary society as an alternative form of motivation.
The project ‘Subversion to Red’ is inspired by the experimental cinema movement ‘Black Wave’ deriving from the time of socialist Yugoslavia and its protagonists film directors Makavejev, Zilnik and Petrovic, who in their films juxtapose the communist ideas and liberal atmosphere of the end of 60s. Likewise the project “Subversion to Red” seeking to introduces the humanist ideals into the symbolic imagery of the communism.
“Subversion to Red” argues against the notions of domination, heroes’ adoration and Party submission, all notions that characterized socialists’ movements around the world in the 20th century. But it fosters ‘unrealized dream of socialism’ (Buden 2008), the liberation of the soul and body, self-irony, love, human errors and naivety, an aspect of human nature that has been neglected during ‘old wave’ of socialism. The project strives to develop certain anarchistic imaginary of politics in other words ‘politics of subversion’ – subversion of the 20th C’s rigid communism, but at the same time subversion to the current cruel and economy driven capitalism.
For Double Feature #4 we will present the video Redi-ness – Gestalt  (2013) that consists of the re-enactment of a speech acted by Milena Dravić in the film W.R. Mysteries of the Organism (1971), directed by Dušan Makavejev.

On the 5th of May, Perlja has proposed a one day workshop and intervention in the public space, that aims at creating an image of ‘Humanistic Communism’, where the group of participant will show love and care toward the old socialist monuments, by hugging, caressing, kissing, cleaning and by daydreaming together of a system that might alternate or improve the cruelty of current or new systems to come.

Nikolin Bujari was born in Shkodra in 1984, he lives and works in Tirana. He graduated from Tirana Art Academy in 2006 with Professor Edi Hila and was a guest student at College of Design in Karlsruhe Germany at the Media class with Professor Mischa Kuball.
Among others his works have been showed in exhibitions in institutions like: Badischer Kunstverein, Karlsruhe Germany, Nassauischer Kunstverein, Wiesbaden Germany, Haus am Lützowplatz, Berlin Germany, National Gallery of Art, Tirana Albania and 3-rd Tirana Biennale Albania, etc.

Born in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. Lived in Skopje, Macedonia 1981-1999. Since 1998 lives and works in Skopje and London, UK. She received an MPhil research degree from the Royal College of Arts, London, after graduating from the Academy of Fine Arts in Skopje, Macedonia (and previously from the National High School of Fine Art in Skopje).
Prlja took part in following Biennales: 7th Berlin Biennale, Berlin (2012), Manifesta 8, Murcia (2010) and International Printmaking Biennale, Ljubljana (2009). She has been working occasionally in public domain, here recent public interventions were for 7th Berlin Biennale (2012), ORF FUNKHAUS, Vienna (2009), Marble Arch Gate, London (2007), etc

This event is co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union.

 

 

 

 

International Conference
The Art of the Socialist Period between Contempt, Fetishism and Transition
29-30 April 2016 / National Historical Museum
Sezgin Boynik, Marta Jecu & Jose Manuel Gomes Pinto, Vladan Jeremić, Romeo Kodra, Róna Kopeczky, Gëzim Qëndro, Pirro Vaso, Willem Jan Renders, Jelena Vesić

As part of the “Heroes We Love” project, Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art will host the international conference The Art of the Socialist Period between Contempt, Fetishism and Transition dedicated to the art of the socialist period in the former Eastern bloc.
In this event, like in others, Tirana Art Lab remains loyal to its philosophy of promoting artists and researchers of the contemporary art of Central, Eastern and Southern Europe, focusing on the process and research that throbs behind artistic concepts, which embody the crucial movement against contemporary neoliberal reality.
The interventions of the conference speakers will lay out evidence illustrating the complexity of the “former bloc” contexts after the fall of the Berlin Wall, and the perception that these contexts have regarding the art of the socialist past and its linguistic plurality. Through the interventions in this Tirana Art Lab event, an artistic and critical view will be presented, one which shuns the homogeneity which usually characterizes the art of the socialist period and clarifies the construction of contemporary narratives about it.
In conceiving the Tirana Art Lab event, the construction of contemporary narratives on the art of the socialist past constitutes a singularly unique node because these narratives are often materialized by foreign factors and actors, beyond the world of art or even the “former bloc” contexts. It is for this reason that the speakers selected here are ones whose practice is based on a former, current, direct and intimate bond to the context in question and a long experience which eliminates the risk of exotic and alienating readings and interpretations.
In Tirana Art Lab, during our research and activities in the “former bloc” contexts, we had the opportunity to highlight artistic practices and popular trends ranging from denial and contempt to nostalgia and fetishism of the art of the socialist era. We have also encountered contemporary artists who critically deconstruct and re-elaborate the art of socialist realism and modernism. We have encountered artists who go beyond the perception of the art of the socialist era as transitional objects. These artists deconstruct and re-elaborate even the tracks of these practices of denial, contempt, nostalgia and fetish-filled trends which the Socialist era has left behind, in the contemporary era. These artists are incited by and incite with works of art from the socialist period and socialist identity itself. They do not see the “transition period” of the “former bloc” context as an initiatory or formative (de = Bildung) transition towards the pan-European promised land in the name of which more than a quarter century has been sacrificed.
The artists’ and presenters’ interventions in the “Heroes We Love” event in Tirana will raise questions and explore possible answers, though by no means conclusive. Firstly, questions will be raised which will examine the cultivation of dreams and nightmares in the “former bloc” contexts and the cultivation of a complete and ideal world will be explored, as well, along with its heterotopic and heterochronic gaps. Similarly, the questions and exploration will widen in scope to include not only the perspective of yesterday, but the one of today and tomorrow, enabling the extraction of several axioms for the interpretation of the former bloc realities. Lastly, through these axioms, we will attempt to decipher the erotic formula of the “heroes” with whom “we” consistently fall in “love”, repeating the sacred and heroic cycle of the sacrifice of the daily for the sake of the future.

This event is co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union, in cooperation with Allianz Cultural Foundation and the Albanian National Historical Museum.


Conference Timetable:

Friday, 29th April, 2016
14.00 – 14.15 Welcome – Romeo Kodra (Tirana Art Lab)
14.15 – 14.30 Welcome – Melsi Labi (Director of Albanian National Museum of History)
14.30 – 15.30 Pirro Vaso /Romeo Kodra – “Pyramidal Disclosure. Production of Artistic Subjectivity in Albania”
15.45 – 16.30 Marta Jecu / Jose Manuel Gomez Pinto – “Open Monument”
16.45 – 17.15 Coffee Break
17.15 – 18.00 Gëzim Qëndro – “Thanksgiving”
18.15 – 19.00 Vladan Jeremić – “Ironworks ABC” / case study

Saturday, 30th April, 2016
14.00 – 14.45 Jelena Vesić – “Shock-work, Enthusiasm, Workaholism”
15.00 – 15.45 Willem Jan Renders – “Utopia and Reality” / “From Kapital to Capital”
16.00 – 16.30 Coffee Break
16.30 – 17.15 Róna Kopeczky – “Deconstruction of nation building strategies”
17.30 – 18.15 Boynik Sezgin – “Artistic Subjectivity versus National Objectivity”
18.30 – 19.00 Open Discussion

 

 

FATLUM DOÇI / AURORA KALEMI / MIRJANA MECAJ

INSIDE OUT
Hapja 4. Mars 2016, Ora 19:00
5 Mars – 3 Prill 2016
Orari i hapjes: E Mërkurë – E Shtunë, 16:00 – 20:00

bakiaj & bittl

Tirana Art Lab – Qendra për Art Bashkëkohor ka kënaqësinë t’ju ftojë në ekspozitën në grup, “Nag Brenda Jashtë”, me punët e Aurora Kalemit, Mirjana Mecajt dhe Fatlum Doçit.

“Nga Brenda Jashtë” është ekspozita e parë e një serie që do të fokusohet tek përzgjedhja, kontekstualizimi dhe paraqitja e praktikave të artistëve më të rinj shqiptarë, duke u krijuar mundësi nëpërmjet prezantimit të punëve të tyre në vitet e para pas diplomimit.

Aurora Kalemi, Mirjana Mecaj dhe Fatlum Doçi i përkasin një gjenerate artistësh të lindur në vitet ’90. Ata kanë kryer studimet në Universitetin e Arteve dhe piktura është medium-i që i bashkon. Ç’ka krijon një terren të përbashkët të praktikave të tyre piktorike është edhe qasja individuale përkundrejt medium-it dhe mënyra e pikturimit si një veprimtari e cila mundëson ballafaqimin e një perceptimi individual të ekzistencës dhe realitetit.

Pikënisja e praktikës së këtyre artistëve është bota e brendshme. Prej pafundësisë së saj burojnë idetë. Nëpërmjet procesit piktorik ato ide dalin në pah dhe shndërrohen në një mënyrë komunikimi me realitetin. Është pikërisht brenda diskurit të tyre individual, ekzistencial, midis të qenurit dhe të dukurit, që praktikat e tyre lindin dhe duhen kuptuar, qoftë në përmbajtje, qoftë në formë.

Skena e artit bashkëkohor shqiptar në 25 vitet e fundit ka qenë e dominuar nga artistë që kanë praktikuar një art të angazhuar, duke reflektuar mbi ndryshimet politike, ekonomike apo sociale, por duke humbur në të njëjtën kohë konsiderimet individuale, ngarkesën e origjinalitetit të tyre. Nga kjo pikëpamje, artistët e kësaj ekspozite, mund të konsiderohen si individualistë, duke qenë se me vetëdije kanë vendosur që thelbi i punës së tyre të mos përqëndrohet rreth ngjarjeve dhe përshfaqjeve por tek ndikimi dhe pasojat që ngjarjet sociale e politike kanë tek individi. Si rrjedhojë, punimet e tyre mund të mos duken të angazhuara drejtpërdrejt dhe qartësisht me çështjet sociale, politike dhe ekonomike por ato angazhohen direkt me qenien njerëzore, si qendrën e çdo procesi social, politik dhe ekonomik. Në këtë mënyrë procesi piktorik i artistëve merr një tjetër vlerë, edhe më të lartë, në punët e tyre duke u paraqitur herë në rezultate abstrakte, herë figurative apo neo-ekspresioniste.

 

 

Double Feature # 3
Elton Baxhaku & Fabrizio Bellomo
29 Shtator – 31 Tetor
Hapja 29 Shtator, ora 7
Hapur: E Mërkurë – E Shtunë  16:00-20:00

Atristi i tretë në residencë, për 2015-n, në Tirana Art Lab është italiani Fabrizio Bellomo. Si të gjithë artistët e tjerë që kanë kaluar në këtë rezidencë edhe Fabrizio ka një shtresëzim domethënës të kërkimit dhe procesit pas punës artistike, që pasuron me kuptime të reja laboratorin e TAL.

Nëpërmjet procesit dhe kërkimit artistik, që në rastin e rezidencës në kryeqytet prodhuan një vepër arti publike dhe një video art, Bellomo – siç bën shpesh në punët e tij – heq një vizë sa të hollë aq edhe të sigurtë në mes të problematikave shoqërore, transformimeve antropologjike dhe interpretimeve artistike. Dhe është mbi këtë vizë të hollë dhe të qëndrueshme që ndihen të gjitha lëkundjet etike dhe estetike të një artisti që nuk rresht së kërkuari duke avancuar si një ekuilibrist mbi këtë fill, të cilit i njeh fillimin, por asnjëhërë fundin. Madje mund të themi se te Bellomo ndihet edhe një lloj kërkimi që shkon përtej rezultatit kuptimor, një ecje symbyllazi në mes të vorbullës së problematikave shoqërore, transformimeve antropologjike dhe interpretimeve artistike që duket sikur gërshetojnë apo thurin vetë fillin mbi të cilin artisti ecën.

Duket paradoksale ecja mbi këtë fill, ku nga një krah e shohim të lidhur te vullneti dhe angazhimi shoqëror i artistit, tek etika e tij, dhe nga tjetra tek interpretimi artistik, tek estetika. Bellomo përshkon një fill ekuilibristi të lidhur – dukshëm – vetëm në njërin skaj. Lidhja në skajin tjetër, për ne si spektatorë, është gjithmonë e mbetur pezull, e sigurtë për artistin, e mbështetur në estetikën e tij, por ende për t’u gjetur për publikun, ende e hapur. Dhe kjo duket si një pyetje, si një sfidë e hapur: a mundemi vallë të gjejmë një estetikë që të na kompensojë edhe nga pikëpamja etike në shoqëritë tona tranzicionale (ish-Lindore) apo të krizave kronike (ish-Perëndimore)?

Edhe në rastin e “Vegla bën ustain” shohim të njëjtën pyetje, të njëjtën sfidë të Fabrizio Bellomo-s. Sa art ka, apo mund të ketë, në rrethrrotullimin tranzicional dhe të patranzitueshëm (për një klasë ish-proletare) të kryeqytetit mikëpritës shqiptar? Sa herë e kthejmë kokën kur kalojmë “Doganën” (emri me të cilin njohim Sheshin “Shqiponja”) e Tiranës shumëngjyrëshe dhe plot “art” për të parë këto qenie njerëzore që mundohen të kapen fort pas veglave të tyre, për të peshkuar ndonjë makinë, ndonjë klient, për të nxjerrë bukën e përditshme apo një vend pune që do i nxjerrë nga vorbulla tranzicionale? Sa art ka në këtë rravgim njerëzor të përdishëm me të cilin duhet të zhdoganohemi për të shijuar ngjyrat dhe artin tonë bashkëkohor?

Nëse për Bellomo-n njerëzit në rravgim janë ish-punëtorët tashmë të papunë, shqiptarë apo italianë qofshin, njerëzit e alienuar prej marrdhënies tejet të afërt me veglat makinike, për Elton Baxhakun, artistin e dytë të “Double Feature #3”, janë romët. Artisti me ata zhytet më tej në labirintet e thella e të mjerueshme të shoqërisë shqiptare, aty ku veglat janë ende gjysmë primitive ose mekanike, por jo më pak të ndikuara dhe ndikuese karshi njeriut.

Për Eltonin video arti duket si një mënyrë për të rigjetur kuptimin e humbur të dokumentarëve. Me video artin Baxhaku – duke përdorur një ripërsëritje imazhesh dhe tingujsh thuajse autistike – duket sikur rikarikon energjitë e tij psiko-fizike, rimbledh forcat prej zbrazëtisë së angazhimit shoqëror shqiptar, prej këtij tranzitimi që nuk tranziton, por që duke u rrotulluar në vetvete, duke u ripërsëritur (në tinguj dhe imazhe) i jep artistit energji kreative për një iniciativë, një aksion, një rezistencë shoqërore të re.

Ripërsëritja është një gjetje shumë e thjeshtë për të justifikuar veprën artistike, por, kur ajo shihet nën lenten e gjithë veprës së Baxhakut, merr një dimension tjetër, solid nga pikëpamja estetike dhe etike, e njëjtë me atë të Bellomo-s, me të cilin bashkëndan edhe pasionin dhe kultivimin e kinemasë dokumentare.

Duke i bërë bashkë këta artistë kemi dashur, edhe një herë, të krijojmë ndërthurjen që karakterizon formatin “Double Feature” të Tirana Art Lab. Kemi dashur të evidentojmë edhe një herë se gjeneza e artit fillon gjithmonë nga poshtë, nga periferitë dhe nga territoret më të ulta e të përbuzura të shoqërisë, por edhe nga brenda, nga kontaminimi i artistëve të huaj që në të njëjtën kohë kontaminojnë kontekstin me melhelmin e artit duke e kultivuar atë përgjatë rezidencave të tyre në TAL. Falë këtij melhelmi, falë kuptimeve të reja që prodhon me korpusin shoqëror shqiptar, në TAL dhe me këtë “Double Feature #3”, po mundohemi të përmbushim edhe një herë misionin tonë si operatorë kulturorë: riformulimin dhe rikodifikimin e kompetencave të artit dhe kulturës në kontestin tonë shoqëror.

Fabrizio Bellomo (Bari, 1982). Artist pamor, kurator dhe regjizor. Interesi i tij kërkimor është një hibrid multidisiplinor. Ai ka qenë pjesëmarrës, brenda dhe jashtë Italisë, në shumë ekspozita, vetjake dhe kolektive, si dhe në festivale filmi. I seleksionuar dhe i ftuar në shumë ekspozita dhe projekte si: plat(t)form 2015 Fotomuseum Winterthur (Zurich), ArtAround MuFoCo Cinisello Balsamo (Milano), 2004-2014 10 anni del museo di fotografia contemporanea Trienalja e Milano-s, Milano un minuto prima Fondazione Forma Milano, Objet Perdù e Giovane Fotografia di Ricerca in Puglia Fondazione Museo Pino Pascali – Polignano a Mare (Bari), Video.it Fondazione Merz Torino. Autor i disa eseve të seleksionuara për botim, si: luogo e identità nella fotografia italiana contemporanea a cura di Roberta Valtorta, Einaudi – Torino 2013. Bellomo është fitues në 2012 i Çmimit Celeste me videon 32 dicembre. Filmi i tij i parë është L’Albero di Trasmissione, co-produksion i Amarelarte, Fujifilm Italia and Apulia Film Commission. Pjesëmarrës i 55˚ Festival dei Popoli në Firence dhe 34˚ Cinemed – festival international du cinéma méditerranéen de Montpellier. Ai është kurator i librit Le persone sono più vere se rappresentate  (Postmedia Books – Milano 2014) dhe kurator i cartoline dalle puglie (Guidone Apulia Factory – Bari 2010). Ka botuar esenë Io neanche lo vedo più il codice, appunti per un possibile saggio e librit Generazione Critica 2 (Danilo Montanari editore – Ravenna 2015). Sëfundmi ai është fitues i Progetto Memoria të Fondazione Apulia Film Commission. Fitues i Movin’Up 2015 për ekspozitën e Tirana Art Lab.

Elton Baxhaku lindur ne Tiranë, është një dokumentarist freelance, producent/regjisor dhe, me raste, shkrimtar/skenarist dhe video-artist. Përherë në lëvizje, kërkim dhe hulumtim Baxhaku e përcakton të qenit e tij prej freelance-i si një mënyrë jetese më shumë sesa një punë të thjeshtë. Zyra e tij është automjeti, gjë që nuk e pengon detyrimisht angazhimin e tij në projekte afatgjerë. Baxhaku është diplomuar për Shkenca Politike e më pas për Regji tek Akademia e Filmit dhe Multimedias “Marubi”. Që prej diplomimit ka gjetur gjuhën e tij të natyrshme tek dukumentarët me të cilët shpreh zërin e tij të brendshëm, prirjen e gjithmonë të angazhuarit në çështjet për drejtësinë shoqërore, kundër dhunimit të të drejtave të njeriut dhe në mbështetje të shtresave në nevojë të periferive (romët, LGBT, personat me aftësi të kufizuara, etj.). Së bashku me Eriona Çamin kanë realizuar “Skan Ndal”, filmin e parë dokumentar mbi lëvizjen LGBT në Shqipëri; “ROMING – no netëork”, një dokumentar mbi njerëzit më të diskriminuar në Shqipëri, komunitetin rom; “Work Able”, mbi historitë e disa personave me aftësi të kufizuar si dhe problemet dhe paragjykimet në të përditshmen e tyre; si dhe “Book”, një film mbi kuptimin e librit. Me filmat e tij është prezantuar denjësisht në festivale kombëtare dhe ndërkombëtare. Së fundmi, duke hapur një dritare të re eksperimentimi me pasionit të tij, në 2014 ka marrë pjesë në ekspozitën kolektive “Fshirje”, në Muzeun Historik Kombëtar.

Kjo rezidencë dhe ekspozitë mundësohet nga Project DE.MO./Movin’Up I session 2015.

 

 

 

 

 

Fabrizio Bellomo. Prezantim i punëve
Artiste në rezidencë tek Tirana Art Lab
E Mërkurë, 23 Shtator 2015 , Ora 19:00
Tek Tirana Art Lab

Artist i tretë në rezidencën e Tirana Art Lab për 2015 është Fabrizio Bellomo. Kërkimi i Bellomo-s vitet e fundit është fokusuar tek marrdhënia njeri-makinë, qofshin këto torno të vjetra mekanike apo smartphone të gjeneratë së fundit, për këtë artist është e njëjta gjë: interesi është plazmimi, modifikimi apo modelimi i identitetit të dy përbërësve të kësaj marrdhënieje vektoriale. “Makina ka prirjen ta shndërrojë njeriun në makinë” shkruante Oscar Wilde. Si rrjedhojë mund të themi që mjedisi i punës, i cili siç dihet është ende i parcelizuar, dhe identiteti profesional i individit janë të lidhur ngushtë me mjetin në përdorim (personal computer apo matrapik), ose, më mirë të themi, krijohen pikërisht në marrdhënie me makinën. Në Shqipëri Bellomo e ka lënë veten të hipnotizohet prej skenave nëpër rrethrrotullimet e qyteteve kryesore, ku shihen dhjetra punëtorë (gjithsecili i specializuar me makinën në krah ose të ngulur në asfalt për të rënë më shumë në sy) t’i shiten anës trotuareve ofruesit më të mirë. Një tjetër marrdhënie simbiotike me makinën që ka goditur artistin italian është ajo e disa romëve dhe egjiptianëve (mazhorancë absolute sidomos në riciklimin manual të mbetjeve urbane) të cilët modifikojnë, personalizojnë dhe serializojnë në mënyrë artizanale motorrët e tyre sipas nevojave. Në sytë e qytetarëve të tjerë të Tiranës me këto mjete identifikohet, plazmohet dhe modifikohet identiteti i tyre. Të njëjtin process identifikimi të identitetit Bellomo e analizon tek nënpunësit e industrisë së spektaklit dhe argëtimit me të cilët artisti ka bashkëpunuar në realizimin e një filmi. Aty, në botën e televizionit dhe të filmit, ai ka shquar një karakterizim analog të nënpunësve nëpërmjet makinarëve.

Të mërkurën datë 23 Shtator, Bellomo do të prezantoj punimet e tij për publikun.

Ekspozita pasuese:
Hapja, E Mërkur 30 Shtator 2015, Ora 19:00
Fabrizio Bellomo

Kjo rezidencë u mundësohet nga Project DE.MO./Movin’Up I session 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

EKSPOZITË
„Tym. Biomekanika e Pushtetit“
NICO ANGIULI Artist në Rezidencë
30 Maj – 5 Qershor 2015
Hapja: E Shtunë, 30 Maj, 19:00


Nico Angiuli ​The tools dance. The gestures of tobacco, 2015, Video still

Artisti i dytë në rezidencë për vitin 2015, Nico Angiuli do të prezantoj rezultatin e kërkimit të tij artistik të cilin e ka zhvilluar për mëse një vit, që prej qëndrimit si rezident në Tirana Art Lab vitin e kaluar. Projekti “Vallja e mjeteve. Duhani” është rezultat i një pune kërkimore një vjeçare në Shqipëri dhe specifikisht në rrethin e Shkodrës. Hulumtimi dhe puna e prodhuar gjatë qëndrimit të tij në Tirana Art Lab është pjesë e një projekti afatgjatë mbi teknikat dhe teknologjitë e shoqërive rurale, industriale dhe post-industriale në zonën e Mesdheut, në bashkëpunim me komunitetet lokale, fermerë, artistë, valltarë, historianë dhe ekspertë të industrisë agrikulturore. Qëllimi përfundimtar është krijimi i një video-arkivi për dokumentimin e gjesteve kryesore të përdorura në fushën e agrikulturës në shoqëritë perëndimore.
Në Shkodër, Nico Angiuli në bashkëpunim me një grup fermerësh dhe artistë vendas, ka hulumtuar mbi kultivimin dhe prodhimin e duhanit. Marrja si pikënisje kultivimin e duhanit dhe zhvillimet historike, sociale, ekonomike dhe kulturore të lidhura me të, i ka mundësuar Angiuli-t punën me materiale arkivore, në Shqipëri dhe Itali, si dhe të takohet me ekspertë vendas, artistë dhe historianë duke dhënë si rezultat krijimin e një projekti tejet kompleks. Ekspozita “Tym. Biomekanika e Pushtetit“ tek Tirana Art Lab, do të përmbaj tre punime në video të realizuara në Shqipëri, një instalacion skulpturor si dhe materiale të përzgjedhura të grumbulluara gjatë hulumtimit. Një ekspozitë hulumtuese mbi mardhënien midis pushteit, agrikulturës dhe punës.

Kjo rezidencë dhe ekspozitë mundësohet nga Project DE.MO./Movin’Up II session 2014.
Më shumë informacione për artistin http://www.nicoangiuli.com/
Më shumë informacione rreth projektit http://www.nicoangiuli.com/the-tools-dance.html

 

 

 

 

 

 

Tirana Art Lab – Qendёr pёr artin bashkёkohor prezanton
Double Feature #2
Alma Bakiaj & Viola Bittl
28 Mars – 2 Maj 2015
Hapja: 28 Mars, 19.00

Double Feature ёshtё njё format i ri i Tirana Art Lab-it qё ka pёr qёllim sistematik paraqitjen e dy qasjeve tё ndryshme artistike pёr kontekstin shqiptar, rajonal dhe ndёrkombёtar. Pёr Double Feature #2 kemi dashur tё sintetizojmё brenda njё hapёsire tё pёrbashkёt ekspozitive punёt e artistes greko-shqiptare Alma Bakiaj dhe gjermanes Viola Bittl. Me kёto dy artiste Double Feature #2 i dedikohet tёrёsisht pikturёs abstrakte.

Alma Bakiaj punon me mediume tё ndryshme pёrfshirё kёtu pikturё, instalacion, fotografi dhe video art. Nё praktikёn e saj artistike ajo pёrmbledh kёrkimin, vёzhgimin dhe analizimin e kushteve tё ndryshme njerёzore tё cilat marrin shkas nga aspektet dhe eksperienca e jetёs sё pёrditshme. Pikturat e saj janё vёzhgime tё detajuara sjelljesh, gjestesh, lёvizjesh apo veprimesh specifike, tё cilat e lejojnё, qё nё tё njёjtёn kohё tё pёrfshihet thellёsisht me subjektin dhe tё arrijё njё nivel tё tillё abstragimi, duke rezultuar nё ato qё mund tё quhen “imazhe tё paqarta”.
Mund tё themi qё interesi i artistes ёshtё i pёrqёndruar tek kushtet njerёzore pёr shkak tё aspekteve tё tyre tё pakryer, tё mangёt dhe tё brishtё. Format – tё bardha apo tё zeza – nuk janё tё dhёna tё rastёsishme, janё barazvlera tё ndёrlidhjeve njerёzore me botёn, pёrshfaqje tё krijimit dhe ciklit tё jetёs, dёshira dhe ankthe tё gjeneruara prej forcash tё panjohura, dhe njё “efekt-domino” i shoqёrisё. Pёr Bakiajn arti ёshtё njё proces pёrpjekjesh vetjake pёr kuptimin e botёs nёpёrmjet vlerave universale njerёzore, gjithnjё duke patur parasysh botёn e jashtme dhe atё tё dёshirave tё brendshme, kjo e fundit ёshte dhe hapёsira krijuese e artistes.
Pikturat e saj synojnё minimizimin e sipёrfaqeves sё dukshme tё objekteve nёpёrmjet njё sistemi formal nivelesh dhe kёndesh. Bakiaj pёrdor teknikёn e shfokusimit tё objekteve me ngjyrё monokromatike. Kёshtu objektet nuk kanё mё njё konfigurim normal.

Ato krijojnё pika tё shumёfishta zhdukjeje. Format dhe linjat drithёrojnё sёbashku. Nёse i zgjerojmё me mendjet tona, ato mund tё krijojnё ndёrthurje. Secila prej pikturave tё Bakiajt, vёzhguar veçmas, ёshtё pjesёz “imazhi tё paqartё”, ndёrsa tё gjitha sё bashku marrin forcё dhe kanё potencial tё shtyjnё vёzhguesin me ide interpretimi njё hap pёrpara, duke e afruar kёshtu pranё tё kuptuarit tё universit; si shumёn e pafundme tё ndёrlidhjeve dhe marrdhёnieve tё tё gjithave qёnieve qё e gjallojnё ate nё brendёsi.
Nё kёtё ekspozitё do tё kemi pёr tё parёn herё nё Shqipёri prezantimin e disa prej punёve tё krijuara gjat viteve tё fundit prej artistes Alma Bakiaj.

Edhe pse abstrakte nё njё shkallё tё lartё, kompozimet dhe situatat e piktuёs sё Viola Bittl paraqesin sekuenca tё vogla jete. Marrdhёnia midis objekteve, mёnyra se si ndёrlidhen, prekin, shmangin apo mbajnё njё distancё me njёri tjetrin, vendosja dhe qёndrimi i tyre pёrkundrejt sfondit, mund tё lexohen si pёrmbledhje marrёdhёniesh ndёr-njerёzore tё pozicionuara nё mjedisin qё i rrethon dhe botёn nё tёrёsi. Sidoqofshin nё njё shikim tё parё, modeste, tё parashikueshme, tё heshtura, pikturat e saj tentojnё tё fshihen. Ato i shfaqin dhe i japin vetёm njё vёzhguesi kurjoz atё qё i fshehin njё shikuesi sipёrfaqёsor.
Fuqia e tyre qёndron nё thellёsi, nёn sipёrfaqe, midis shtresёzimeve qё me aq ndjeshmёri Viola Bittl ka pikturuar, saqё hera herёs kemi pёrshtypjen se jemi duke vёzhguar pёrtej cipёs sё lёmuar tё lёkurёs. Pikturat e saj, shpesh tё vogla nё pёrmasa, janё territore qё zhvillohen nё drejtim tё kundёrt. Duke na transportuar nga sipёrfaqja nё thellёsi tё imazhit, ato kanё potencёn e zhdukjes sё telajos (si njё shtresё midis krijimtarisё dhe realitetit) dhe i mundёsojnё shikuesit njё liri rrugёtimi konteplativ, qё kontraston me shpejtёsinё e realitetit tё sotёm konsumerist.
Gjatё rezidencёs nё Tirana Art Lab Viola Bittl ka prodhuar njё seri punёsh nё letёr, disa prej tё cilave do tё shihen nё kёtё ekspozitё. Pёr punёt nё letёr ajo ka pёrdorur njё teknikё tё veçantё, atё tё pikturimit me manikyr dhe pastel vaji, ngjyra qё i lejojnё tё mbajё atё transparencё karakteristike, me tё cilёn ngulmon nё veprёn e saj.

C.V

Alma Bakiaj, lindur nё Shqipёri, mё 1984, qё nё fёmijёri trasferohet me familjen nё Selanik tё Greqisё, vend ku ka studiuar pёr arte. Diplomuar nё piktuё, mё 2008, nё Departamentin e Arteve tё Fakultetit tё Arteve tё Bukura tё Universitetit Aristoteli tё Selanikut, ajo vazhdoi studimet edhe pёr Teori Kritike nё Praktikat e Artit Bashkёkohor nё Chelsea College of Arts and Design tё Universitetit tё Arteve nё Londёr. Ajo ka gjithashtu njё master pёr Artet e Bukura nga Shkolla e Arteve Plastike tё Universitetit tё Janinёs, Greqi. Bakiaj jeton dhe punon midis Londrёs dhe Selanikut.
Punёt e saj janё ekspozuar nё ekspozita vetjake dhe nё grup, midis tё tjerash nё institucione si Muzeu Maqedonas i Artit Bashkёkohor Selanik, Action Field Kodra Selanik, Embassy Tea Gallery London, The Crypt Gallery London, Antonopoulou Gallery Athinё, XV Biennale de la Méditerranée BJCEM, Muzeu i Artit Bashkёkohor Selanik.
http://alma-bakiaj.com/

Viola Bittl, lindur mё1980, nё Bavari, Gjermani, ka studiuar nё Akademinё e Arteve tё Mynihut me profesor Sean Scully. Mё pas ёshtё diplomuar mё 2011, nё Städelschule nё Frankfurt/Main me profesoreshё Christa Näher. Nё 2013 fitoi ishte bursante e Else-Heiliger-Fonds, Konrad-Adenauer-Stiftung, Berlin.
Puna e saj ёshtё ekspozuar nё ekspozita vetjake dhe nё grup, midis tё tjerash nё institucione si Kunsthaus Wiesbaden, Eigen+Art Lab Berlin, LeRoy Neiman Center for Print Studies, Columbia University New York, Konrad-Adenauer-Stiftung Berlin, Zollamt, Museum of Modern Art Frankfurt/Main.
http://studios.basis-frankfurt.de/user/vibittl

Falenderojmё Institut für Auslandsbeziehungen pёr mundёsimin e udhёtimit tё artistes Viola Bittl.

Mbi serin Double Feature

Me pozicionimin e pёrbashkёt tё dy artistёve, duam tё kontekstualizojmё artistёt dhe punёt e tyre si dhe tё krijojmё njё narrativё historike tё nevojshme pёr zhvillimin e artit bashkёkohor nё Shqipёri dhe Rajon. Struktura e eventit na mundёson fleksibilitet nё kombinimin binar tё pozicionimeve artistike nё çdo ekspozitё, qё pёrkthehet nё krijimin e ndёrlidhjeve dhe referencave reciproke tё dy pozicionimeve. Kryesisht na intereson konceptualizimi, kurimi dhe organizimi i ekspozitave me cilёsi dhe relevacё artistike, si dhe krijimi i hapёsirёs pёr diskutim, e cila gjenerohet nga punёt e ekspozuara.
“Double Feature” ёshtё njё seri ekspozitash qё do tё ndёrlidhё sёbashku pozicionime kombёtare dhe ndёrkombёtare, pozicionime tё disiplinave tё ndryshme, pozicionime tё gjeneratave tё ndryshme.

Kuratorё dhe organizatorё tё serisё
Adela Demetja & Romeo Kodra

 

 

 

Viola Bittl. Prezantim i punëve
Artiste në rezidencë tek Tirana Art Lab
E Mërkurë, 11 Mars 2015 , Ora 19:00
Tek Tirana Art Lab

Secila prej pikturave abstrakte, vaj në kanvas si dhe punimet në letër, të artistes Viola Bittl, qëndron më vete; asnjë imazh nuk i përngjan tjetrit. Pikturat e saj mund të përshkruhen si të përmbajtura dhe koncize, rezultat i një procesi të gjatë dhe intensiv në imazhet dhe shtresëzimet e të cilave, fshihet koha e investuar në krijimin e punës. Pikturat e saj janë vetvetja, ato “rrëfejnë” vetëm veten, me anë të shtesave të shumta dhe shpesh të padukshme që mbartin një peshë të konsiderueshme. Ato janë shuma e të gjitha shtresave dhe ndërhyrjeve. Janë depozituese të kujtesës dhe kujtimeve, të përjetimeve pasuruese, të boshllëkut dhe të mosditurisë për atë që vjen pas. (Jean-Christophe Ammann)

Viola Bittl u lind në 1980 në Bavari të Gjermanisë. Studioi në Akademinë e Arteve të Mynihut nën mbikqyrjen e Profesor Sean Scully dhe më tej ndoqi studimet dhe u diplomua në 2011 në shkollën e artit Städelschool në Frankfurt/Main nën mbikqyrjen e Profesor Christa Näher. Në 2013 iu akordua bursa nga Else-Heiliger-Fonds, Konrad-Adenauer-Stiftung, Berlin. Punët e saj janë ekspozuar në ekspozita personale dhe kolektive në institucione të ndryshme, ndër të cilët: Kunsthaus Wiesbaden, Eigen+Art Lab Berlin, LeRoy Neiman Center for Print Studies, Columbia University New York, Konrad-Adenauer-Stiftung Berlin, basis Frankfurt am Main, Zollamt, Museum of Modern Art Frankfurt/Main.

Ekspozita pasuese:
Hapja, E Shtunë 28 Mars 2015, Ora 19:00
Double Feature # 2
Alma Bakiaj & Viola Bittl

Shpenzimet e udhëtimit për rezidencen e artistes në Tirana Art Lab u mundësuan nga IFA (Institut für Ausladsbeziehungen).

 

MUSIK/ART Bashkёpunime Koncert #3
Continuum
Perkusione, performancё vetjake
Antez (France)
20. Dhjetor 2014, h: 19.00

Si pjesё e serisё sё bashkёpunimeve Muzik/Art, Tirana Art Lab ka kёnaqёsinё t’ju ftojё nё eventin e rradhёs, nё prezantimin e punёs sё artistit dhe muzikantit eksperimental francez, Antez. Nё TAL, Antez do tё performojё me Continuum, njё muzikё me perkusione tё gёrvishtura qё karakterizohet nga tingulli akustik. Thurimat zanore tё Continuum dalin jashtё çdo lloj regjistri tradicional tё perkusioneve. Ato vёnё nё provё kufijtё e perceptimeve konjitive: nga infra nё ultratinguj, duke luajtur nё faza tё alternuara. Pozicionimi i tyre ёshtё nё materialitetin e tingullit, nё mes tё mikro-tingujve, ku ne jemi tё ballafaquar me njё tejngopje auditive zhurmash tё dendura. Fluksi i kёtyre tingujve sjell ndёmend njёherazi kufizim dhe tepri, fundosje dhe pafundёsi kohore.

Antez ёshtё njё perkusionist dhe skulptor qё eksploron materialitetin zanor. Instrumentat e tij Antez i quan pajisje. Ai ka studiuar pёr perkursion me muzikantin Jacques Givry, muzikё elektro-akustike me kompozitorin Xavier Garcia. Antez ёshtё aktiv si performer i muzikёs sё improvizuar, autor instalacionesh zanore, punon gjithashtu nё teatёr, kёrcim dhe film. Ёshtё emёruar nё  “Logos Award” pёr koncertin mё tё mirё tё vitit 2012, fitues i Belluard Bolwerk International Contest 2002. Antez ka luajtur nё: Art moulu, La Cellule d’Intervention Metamkine, A contrario; ka bashkёpunuar me Abîme, La Sallie, Ile désirée dhe muzikantёt Yann Gourdon, Seijiro Murayama, Tim Hodgkinson, Joris Ruhl, Jérôme Noëtinger.

Pёr mё shumё informacione: www.antez.org

 

Tirana Art Lab – Qendёr pёr Artin Bashkёkohorё prezanton:

Double Feature #1
Nemanja Cvijanović 
13 Dhjetor 2014 – 18 Janar 2015
Hapja: 13 Dhjetor 2014, Ora 19:00
Hapur nga e Merkura nё tё Shtunё nga ora 16:00 deri ne 20:00

‘Double Feature’ ёshtё njё format eventesh qё Tirana Art Lab do tё aplikojё nё mёnyrё sistematike pёr t’i prezantuar publikut shqiptar, rajonal dhe ndёrkombёtar, nё njё hapёsirё tё vetme dhe nё njё dialog tё pёrbashkёt, dy pozicionime artistike.

Si event tё parё tё kёsaj serie TAL prezanton pёr publikun punёt e artistit kroat Nemanja Cvijanović dhe boshnjakut Ibro Hasanović.

Tё dy kёta artistё, nё punёn e tyre, janё nё mёnyrё kritike tё angazhuar pёrkundrejt prodhimtarisё sё imagjinarit mediatik dhe fuqisё sё tij nё krijimit e konstrukteve politiko-shoqёrore. Me punёt e tyre tё paraqitura nё TAL tentohet dekonstruktimi i disa eventeve, hetimi i makinerisё sё prodhimit imagjinar dhe roli qё luan nё epokё e sotme post-digjitale.

Kuratorё dhe organizatorё tё serisё
Adela Demetja & Romeo Kodra

Falenderojmё Ambasadёn Franceze nё Tiranё pёr mundёsimin e udhёtimit tё artistit Nemanja Cvijanović.

 

 

Tirana Art Lab – Qendër për Artin Bashkëkohor ju fton në: 

Inagurimin e hapëirës së Tirana Art Lab
Katër vite pas funksionimit në hapësira të ndryshme të qytetit të Tiranës, kemi kënaqësinë
t’ju ftojmë në prezantimin e hapësirës multifunksionale (TAL) si edhe të ekspozitës së saj të
parë:

“LE TË FILLOJMË NGA MESI / EFFI & AMIR
Me artistët e ftuar: Matilda Odobashi, Era Tula, Driton Selmani, Pleurad Xhafa dhe Ergin Zaloshnja
E premte, 5 shtator 2014. 19:00

“Le të fillojmë nga mesi” është titulli i zgjedhur nga dyshja e artistëve ‘Effi & Amir’ për projektin e tyre më të ri mbi kërkimin vizual në botën e ‘Google Street View’. Në këtë ekspozitë ata trajtojnë shumëllojshmërinë e qasjeve filmike ndaj një fotografie ekzistuese. ‘Google Street View’ ofron një realitet paralel tashmë të dokumentuar. Brenda pafundësisë së kësaj “pamje të botës”, rikornizimi i saj është e vetmja mënyrë me anë të së cilës mund të operojnë artistët. Kjo është padyshim një mënyrë e thjeshtë për të përshkruar një veprim që është në të vërtetë shumë i vështirë artistikisht dhe filozofikisht. ‘Effi & Amir’ jo vetëm rikornizojnë, por ata ndërhyjnë në fotografitë e gjeneruara nga ‘Google Street View’, duke i përzierë ato me imazhe të tjera që mundësojnë ndërtimin e historive të reja. Praktika e tyre artistike, vë në pikëpyetje perceptimin dhe përfaqësimin, autorësinë dhe përvetësimin, marrdhënien në kohë dhe hapësirë, duke theksuar zhvendosjen e konceptit perëndimor të hartëzimit (planifikimit, hartimit) – nga abstraksioni në të pabesueshmen.

“Le të fillojmë nga mesi” përfshin tre projekte, dy punë të reja: “Zhdukja e pikës së zhdukjes” dhe “Sikur”, i përbërë nga një video instalacion me pesë kanale, i zhvilluar në bashkëpunim me artistë nga Shqiptëria dhe Kosova, si edhe prezantimi i rezultateve nga puntoria “Hartimi kolektiv i hartës mendore të Tiranës”, i zhvilluar me pjesëmarrjen e të rinjve nga qyteti i Tiranës. “Mesi” në këtë rast, i referohet njëkohësisht karakterit arbitrar të këndvështrimit të botës që na ofrohet nga ‘Google Street View’, duke vënë në të njejtën kohë në pikëpyetje çështje të lidhura me centralizimin ose mohimin e hierarkikes apo lineares. Ekspozita angazhohet me vendndodhjen aktuale ku jetojnë artistët aktualisht, Brukselin, si edhe me qytetin ku zhvillohet ekspozita, Tiranën. Hapësira fiktive e ‘Google Street View’ transformohet në mjet për adresimin e çështjeve që lidhen me të dy realitetet njëherësh. Fiktivja u jep artistëve mundësinë për t’u angazhuar në mënyrë kritike me strukturat e pushtetit, qofshin ato strukturat e Bashkimit Evropian, institucioneve të saj përfaqësuese apo sistemit të ‘Google Street View’.

2,3,4 Shtator 2014, ora 16:00 – 20:00
Puntori
Hartimi kolektiv i hartës mendore të Tiranës

6 shtator 2014, ora 19:00
Diskutim nga Effi & Amir
A land voice overed

Me fragmente nga punët e tyre, si dhe nga të tjerë artistë dhe filma Izraeli në përgjithësi, dhe Jeruzalemi në veçanti, përfaqësojnë rastin e një vendi dimensioni imagjinar i të cilit shpesh errëson ekzistencën e tij reale. Për shekuj me rradhë, Toka e Shenjtë, Zion-i ose Shalem-i, janë paraqitur me tepricë vizualisht, shpesh nga artistë të cilët nuk kanë shkelur kurrë në keto vende. Njerëzit biblik të vetë Izraelit, madje edhe të vetë Abrahamit patriark, kanë dëgjuar për këtë tokë dhe në mënyrë të pashmangshme e kanë imgjinuar atë përpara se ta shikonin me sytë e tyre. Ndoshta më tepër se sa në vetë vendin e imagjinuar, ne jemi të interesuar ne hendekun e hapur/krijuar nga përplasja midis së imagjinuarës dhe reales. Si kapërcehet ky hendek? Cili nga perceptimet nënshtron tjetrin? Ose ndoshta, që të dy janë dy vende të ndryshme të cilët mbajnë të njejtin emër? Në diskutimin e tyre, ‘Effi & Amir’do të prezantojnë shembuj të këtij tensioni ndërmjet Izraelit të imagjinuar dhe atij real, dhe përpjekjet për ta zgjidhur këtë, për ta zbërthyer atë, apo për ta nxjerrë atë më shumë në pah. Duke filluar që nga Bibla, duke përdorur harta të lashta dhe historinë e artit, deri tek arti bashkëkohor dhe kinemaja, ata do të tregojnë fragmente të punës së tyre si edhe ato të artistëve të tjerë.

Ekspozita u mundësua falë mbështetjes së SmartBE, Fondi Family Ostrovsky dhe Ministrisë së Kulturës së Republikës së Shqipërisë. Prodhuar nga La chose à trois jambes dhe Tirana Art Lab.

 

 

 

 

Tirana Art Lab – Qender për Artin Bashkëkohorë ka kënaqësinë tju ftojë në eventin e rradhës në programin Bashkëpunime MUZIK/ART:

Metamorphic Narratives, Koncert #3

Nga Ilir Lluka

Performancë Audio-vizuale Live

Kohëzgjatja: 40 min

08, Gusht 2014, 8 p.m.

Art Kontakt Festival 2014

Kalaja e Ali Pash Tepelenës, Portopalermo, Himarë, Shqipëri

Projekti më i ri audio-vizual i atistit Ilir Lluka Matamorphic Narratives është rezultati i një kërkimi intensiv në terren si dhe një procesi të detajuar kompozimi, të cilit ai i është përkushtuar gjasht muajt e shkuar. Përdorimi i imazhit, tingullit dhe zërit, përbën bazën e praktikës së tij artistike dhe synon të ngre pyetje mbi përjetimin intim të njeriut mbi të tashmen si dhe mardhënjen me të shkuarën dhe të ardhmen.Performancat audio-vizuale të Llukës kthehen në terren për krijimin e një dimension të katërt ku universi kohë-hapësirë vihet ekskluzivisht në funksion të përjetimit të së tashmes, si një çast iluzionar. Spektatori ftohet të përqafojë të tashmen si një moment pafundësie, si një vonesë të  vazhdueshme në kohë, ku elemente të së shkuarës dhe së ardhmes bashkohen, duke nxitur procesin reflektues si një karakteristikë thelbësore në përjetimin e së tashmes. Metamorphic Narratives që do të performohet në ambjentet e një kalaje të shkullit të 19-të, larg prej hapësirës së industrializuar të qytetit, na fton nëpermjet imazheve të ballafaqohemi me një proces të ngadaltë transpormimi të pejsazhi nga rural në atë urban. Pjesa hapet më tingujt e një instumenti elektronik frymorë (bashkim i trombonit, trombës dhe krono francez) element që vihet në rol sitaksor në shoqërimin e imazheve pothuajse abstrakte. Ndërkohë që imazhet bëhen figurative tingulli zhvillohet drejt abstraktes, duke rezultuar në një rrëfim metamorfik abstrakt falë shkrirjes në një të imazhit dhe tingullit. Element i tretë thelbësorë pothuajse gjithmoni i pranishëm në punët e Llukës është zëri. Fragmente zërash të rregjistruara në rrugët e Tiranës, futen në pjesë si elemntë identifikues të njohur për dëgjuesin. Megjithë përfshirjen e gjuhës si një komponent familjar, përdorimi fragmentar i zërit çon në rritjen e nivelit të abstraksionit. Performanca do të arrij fazën e saj përfundimtare gjat kryerjes live, ku kompozicioni i parapërgatitur do ti nënshtrohet procesit të improvizimit dhe ndikimit të hapësirës specifike. Matamorphic Narratives është kompozim më një karakter tejet sfidues që na shtyn drejt angazhimit reflekrues mbi vet aktin e dëgjimit dhe shikimit, duke vënë në pyetje përdorimin e tingullit, zërit dhe imazhit si mjet në praktikat popullore audio-vizuale të përfaqësimit.

Më shumë informacione mbi artistin: http://ilirlluka.wix.com/ilirlluka

Bashkëpunime MUZIK/ART është një program që synon trajtimin e formave të reja hibride midis muzikës bashkëkohore dhe arteve pamore, duke mbështetur prodhimin e produksioneve të reja audio-vizuale, koncerteve, bisedave dhe projeksioneve.

 

 

Albanian and Austrian artist in residency exchange program

Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art in collaboration with Künstlerhaus in Salzburg have established an exchange program that will enable every year an Albania and Austrian artist to spend one month in residency in the reciprocal hosting institution. Matilda Odobashi from Tirana was selected as the first Albanian artist in residency at Künstlerhaus in Salzburg. Her residency, taking place in the month of June is made possible by the Land of Salzburg and Step Beyond travel grant. In September 2014 the Austrian artist Georg Bernsteiner will spend one month as a resident at Tirana Art Lab. His residency is made possible with the support of the Austrian Embassy in Tirana and the Land of Salzburg. Next year’s residency of the Albanian artist at Künstlerhaus Salzburg will be supported by the Culture Ministry of Albania.

 

 

Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art presents:

NICO ANGIULI
April – May 2014 Artist in Residency
WORK PRESENTATION
Saturday, 5th April 2014, 7 P.M.
at Tirana Backpacker Hostel
Rruga “Bogdanëve” Nr. 3, Tirana

Nico Angiuli, the first artist in residency for 2014 will present his artistic practice and the project “The tools` dance. Tobacco” to be developed during his stay in Albania on a research focused in the city of Shkodra. The research and the work to be produced during his residency at Tirana Art Lab is part of an ongoing project on the techniques and technologies of rural societies, industrial, post-industrial in the Mediterranean area in collaboration with local communities and farmers, artists, dancers, historians and experts of agricultural mechanization. The final aim is to create a video archive of gestures linked to the main agricultural crops in Western societies.

In Shkodra Nico Angiuli together with a group of local workers, artists, historians, dancers will research on the cultivation and production of tobacco. A new working group comes together for each new crop. We invite you to be present at the presentation and find out if you would like to join the project.

This residency is made possible through the support of “NCTM e l’Arte”.
More information about the artist http://www.nicoangiuli.com/
More information about the project http://www.nicoangiuli.com/the-tools-dance.html

 

 

Tirana Art Lab – Centre for Contemporary Art presents:

100 km Art 
Tirana/Shkodra Public Art Parcours

An art exhibition on the road between Tirana and Shkodra with works by

Nikolin Bujari
Kueng Caputo
Ledia Kostandini
Matilda Odobashi
Guadalupe Ruiz
Susanne Schär & Peter Spillmann
Studio 203 & Romeo Kodra
Johannes Willi

curated by Adela Demetja and Eveline Wüthrich

100 km Art – Tirana/Shkodra Public Art Parcours is a collaboration of Albanian and Swiss contemporary artists. The artists have been invited to realize site specific works on the road between the capital city of Tirana and the city of Shkodra at the border to Montenegro. Whereas Tirana is today’s creative and artistic capital, Shkodra is the oldest and biggest city in the north of the country with an important tradition in art but also music and film. The street connecting the two cities and leading to Kosovo is a main axe, driven by many people on their everyday ways.

Besides some historical monuments as signs of identity and statues of national heroes mostly situated in the city centre, there’s not much art in public space in Albania. Not only leaving the inside space of the museum but also the actual city, the project is about going one step further and engaging with a new territory and addressing a different public.

Bringing Swiss and Albanian artists together that address public space in their work is the main goal of the exhibition. Both parts are needed, as the Swiss artists are experienced with art in public space – a common phenomenon in Switzerland with a long tradition – whereas the Albanian artists are familiar with the landscape and circumstances in Tirana and Shkodra.

A documentary film by Olsi Hoxha will give a tour of the exhibition.

Bus Tour starts at 11:00 a.m, Sunday September 29th 2013 at Mother Terza Square in front of National Archeological Museum. The tour is free and will guide the public through the art works on the road between Tirana and Shkodra.

The exhibition is organized by Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art and generously supported by Pro Helvetia.

 

 

 

 

Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art and microgallery present:

Saturday 15 June 2013 – 7 p.m
Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art
Leone Contini
Lecture Performance
Foreign Body 

Saturday 15 June – Suday 23 June 2013
microgallery
Leone Contini
microexhibition
Foreign Body – Antena

Address:
“Logu i Shkëndijës”
Rr. Frosina Plaku, Nr. 31, Tiranë
(Between Fakulteti i Inxhineris së Ndërtimit and Hotel Mondial) 

 

We are happy to invite you to the opening of Foreign Body – Antena, Lecture Performance and microexhibition of Leone Contini, the first artist in residency for 2013 at Tirana Art Lab. Between April – June 2013 he was conducting an artistic research in different cities of Albania. The project idea flourished when the artist found an old map of Albania under the Italian occupation. The map belonged to his grandfather who was stationed in the Balkans during WWII. The map marked cities and places with lines and dots, evidencing an invasion, an attempt of control and domination. Today each dot is a void, echoing both a personal and collective amnesia: the map is a “foreign body” for both, the artist’s personal family past as well as for contemporary Italy that has removed its imperialist past from the collective awareness.

Foreign Body – Antena, Lecture Performance and microexhibition can be considered as an attempt to retrace those warpaths from a different perspective: Contini turns the map from a tool of control into a platform to sew relations; his intention was in fact not to decode the dots-voids – this would be the duty of a historian -, but to re-fill them through interaction with people. Out of this meticulous net of journeys – being as much as possible loyal to the original map – he created an audio-visual-textual and very subjective archive and shared it in the form of a blog titled Harta e Thesarit – La mappa del tesoro, http://hartaethesarit.wordpress.com/

The contents of this blog often relate to migration experiences of Albanians in Italy, but also with strategies of survival in the current chronic-crisis of the so-called transition process in Albania. A mixture between interviews, short essays stories, self-reflexive thoughts and images, build up a written and visual archive, making visible the artistic research process and at the same time documenting a part of the country’s everyday reality.

This work process culminates with the Lecture Performance, a format that the artist has chosen to present his practice at the end of the residency and of his research. We can say that the real outcome of Contini’s practice is the research itself and the documentation through the blog, shifting the focus from creation of objects to creation of social relationships. Lecture Performance, a brightly used artistic expression in the last few years, offers the appropriate format for the artist’s self-reflection, discussion, performance and interaction with the public. Comparing it with essay-writing, Jenny Dirksen argues that lecture performance is a critical and reflective method of presentation in which both pragmatic and aesthetic criteria are deployed with equal validity, not in order to make a final point, but to open up the possibilities inherent in any perspective.

In this sense, Contini’s Foreign Body, Lecture Performance is conceived as an inclusive device, able to incorporate the complexity of such a multilayered research, held under the project umbrella of Harta e Thesarit, developed during his residency stay.

Another big subject in Contini’s fieldwork research in Albania relates to homemade aerials built during the communist time, mainly used to reach the Italian TV signal. During his residency, Leone asked people to draw for him their most familiar handmade aerial and collected a wide range of models, this variety answering very different needs: in relation to the materials available and to the geographic specificity of each region – the electro magnetic flow being affected by morphology, weather etc.

Through the aerials, Albanians learned a foreign language and got familiar with Italian Pop culture. At the same time the imagery transmitted through these devices was nothing but the idealized simulacra of the consumer society. Watching Italian TV and the subsequent mass emigration was a yearning towards a false promise. When the first refugees arrived in Bari in 91, the Albanians were for the Italians a blank page, ready to write on. Before 91, the immigration in Italy was not “thematized”, nor exploited for political agendas. But the super-iconic image of the crowded refuge ship overlapped with a void of political power and was therefore turned into the archetype of a new collective fear: the fear to be invaded by foreign bodies.

Driven by his interest in self-made aerials, Contini developed the work Foreign Body – Antena: an intervention that will be hosted by microgallery, a hybrid Italian-Albanian art project based in Tirana. The project Foreign Body – Antena, microexhibition is answering and at the same time challenging the microgallery “statute”, by connecting this small and intimate space to the vast realm of the real. But Antena will subvert the aerial device too, by turning this tool, conceived to passively receive signals from some invisible elsewhere up there on the air, into a hearty, field-feeler and relational medium.

This project was made possibel by scholarship NCTM E L’ARTE Artists-in-residence
More information about the artist www.leonecontini.wordpress.com

 

 

 

 

 

Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art presents:

LEONE CONTINI
April – June 2013 Artist in Residency
WORK PRESENTATION
Friday, 3rd May 2013, 7 P.M.
at Tirana Backpacker Hostel

Leone Contini, the first artist in residency for 2013 will present his artistic practice and the project “The Treasure Map” to be developed during his stay in Albania. Between April – June 2013 he will conduct an artistic research in different cities of Albania. The project idea flourished when the artist founded an old map of Albania under the Italian occupation. The map belonged to his grandfather who, during the WWII was stationed in the Balkans.

Italy has removed from its public debate its colonial past, likewise amnesia has destroyed his grandfathers’ memories. The map provides for a new chance to go back in time in the marked locations in the map and fill in the gaps generated by an irreversible loss of information, an attempt to retrace forgotten paths expelled from individual and collective memory.

This residency is made possible through the support of “NCTM e l’Arte”.
More information about the artist www.leonecontini.wordpress.com

 

PUBLIKIM ONLINE NJËQIND VJET VETËVARËSI

Me rastin e 100 vjetorit të Pavarësisë Tirana Art Lab – Qendër për artin bashkëkohor prezanton publikimin “Njëqind vjet vetëvarësi” me reagime te artistëve shqiptarë. Me rastin e këtij evenimenti dëshirojmë të tërheqim vëmendjen për mënyrën e festimit dhe situatën në shoqëri. Me kontribute nga Idro Seferi, Jakup Ferrin, Helidon Gjergjin, Driton Hajredini, Eugert Hykja, Ledia Kostandini, Armando Lulaj, Sokol Peçi, Matilda Odobashi, Era Tula, Pleurad Xhafa, Ergin Zaloshnja, Driant Zeneli, Enkelejd Zonja.  Publikimin mund ta gjeni në
faqen e dedikuar këtij projekti http://100vjetvetevaresi.wordpress.com/.

Qëndrimi editorial
“Festa duhet te jetë e arsyeshme dhe në proporcion me rastin. Festa është një emocion që shpreh njeriu kur ka lajme pozitive, ka fituar, ka ngadhënjyer, kur ka raste individuale dhe shoqërore, për një rezultat apo punë të arrirë, për një ngjarje a veprim që e bën atë të ndjehet i plotësuar dhe i realizuar.
Shqipëria ishte njëra prej vendeve të fundit në Ballkan që shpalli pavarësinë e saj nga Perandoria Osmane. Atëherë kur Perandoria ishte duke u rrënuar. Aktualisht është e fundit në rajon për nga zhvillimi shoqëror dhe ekonomik.
Njëqind vjet të historisë së shtetit shqiptar kanë kaluar me ndryshime të shpeshta qeverisëse, me situata jo te qëndrueshme dhe më pas me vendosjen e komunizmit, një diktaturë që çrrënjosi dinjitetin e shumë shqiptarëve. Kjo pjesë e historisë nuk shënjohet me asnjë muze, me asnjë ditë të saktë dhe të qartë. Politikat shtetërore të rikujtimit pothuajse nuk ekzistojnë dhe janë mohuese.
Rënia e komunizmit e la Shqipërinë një shtet me një shoqëri që nuk ka kaluar në faza normale zhvillimi. Vitet ’90, nga të cilat priteshin ndryshime rrënjësore, përfunduan gati në një luftë civile, të etur për të shuar nevojat personale të një politike të verbër që nuk pa shkatërrimin e gjithçkaje që na rrethonte. Individi u rrënua sërish. Vitet më pas çuan deri në krijimin e një shteti të varësisë politike dhe partiake, një shteti të ndryshimeve fondamentale sa herë që ndodhin ndryshime politike.
Shqipëria është vënë nën lenten e vendeve Perëndimore për shkak të mungesës së demokracisë.
Është kthyer në një vend ku jeta improvizohet, ndryshimi është vetëm se nuk ka më lista dhe radhë pritjesh për ushqime.
I vetmi vend në rajon që në gjithë këto kohë nuk ka pasur luftë me fqinjët, por i vetmi vend, bashkë me Bosnjën e trazuar, që nuk futet në asnjë listë progresi. Është e arsyetueshme ndoshta ngecja për shqiptarët jashtë Shqipërisë që janë zhvilluar në rrethana tjera dhe kanë dalë nga luftërat. Por, për Shqipërinë është e pafalshme të jetë peng i zhvillimeve të brendshme dhe armike e vetvetes. Shqipërinë nuk e pengon asgjë të ndryshoj.
Në këtë 100 vjetor, Shqipëria mbetet prehë e varësisë nga vetëvetja. Shqipëria është e vetëvarur.
Ndërkohë i vetmi gjest artistike tashmë është dyfishimi i statujave dhe përmendoreve dhe euforia tenton ta sjellë në fuqi patriotizmin improvizues që synon sërish ta nxjerr nga portreti shoqërorë individin.
Në atdheun tonë individi ende ka frikë.

Artistët nuk mund të rrinë të heshtur dhe aq më keq të kontribuojnë artistikisht në kthimin e artit në argëtim për masat në mbështetje të programeve politike. Artisti dhe arti i tij nuk mund te jenë tjetër veçse një kritikë ndaj shoqërisë.“

Kontributet artistike, te përfshira në këtë publikim kanë ardhur si përgjigjje ndaj ftesës që i është bërë këtyre artistëve nga Tirana Art Lab. Përveç artistëve që janë pjesë e projektit, janë ftuar edhe artist të tjerë, të cilët kanë zgjedhur që për arsye personale të mos jenë pjesë e publikimit.

Balkans Beyond Borders Short Film Festival Tirana 2012
TALK TO ME- multilingualism and communication
20-21-22 of September 2012 at Tirana Ekspres.

 

 

TIRANA THRASH Concert and Exhibition #1
A Night with:
 ATTILA THE STOCKBROKER
Saturday, May 5, 2012, 8 pm
Tirana Ekspres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Double Feature # 4
Nikolin Bujari & Nada Prlja
Opening 6 May 2016, 7 p.m
7 May – 4 June
Wed-Sat, 4-8 pm

(Image credits: Red iness – Gestalt, Part of the project ‘Subversion to Red’ by Nada Prlja 2013, 18 min, colour, loop. Curtesy by Calvert 22, London and the artist)

Double Feature is a new event format introduced by Tirana Art Lab with the aim of systematically displaying in our premises, two artistic positions to the Albanian, the regional and international audience. For the Double Feature #4 we will bring together the work of Albanian artist Nikolin Bujari and the Macedonian artist Nada Prlja. The fourth Double Feature presentation is part of “Heroes We Love” collaboration project and it include works that where developed through public space interventions and a workshop with the motto Socialist Heroes Revisited.
After the successfully organizing of the international conference “The Art of the Socialist Period between Contempt, Fetishism and Transition” with the participation of curators, art historians and scholars, Tirana Art Lab wants to engage contemporary artists of younger generation into the project through the art intervention on the selected socialist era monuments. The interventions aim to stimulate public debate, initiate new interpretations and envisage the potentials of those art works of the past.

Albania artist Nikolin Bujari, whose artistic practice concentrates on reflexion and interventions in the public space resulting in site specific works, will produce a new work of art that consist in shifting attention toward monuments from the past and their placement in the public space in contemporary Albania. On the 5th of May 1942 Qemal Stafa one of the founders of the Albanian Communist party, was killed by the Italian fascist forces, which had occupied Albania. After the end of the war the date of his death anniversary was chosen as the Martyrs day of Albania to commemorate all of those who lost their lives for Albanian’s liberation.
A monument, at the place where Stafa was killed was build and still exists today on a street named 5th of May, located next to the big market of the city of Tirana. The monument is surrounded by selling stands, appearing as an absurd construction in the middle of the trade center. Bujari is duplicating the original monument in original size and will install it in front of Tirana Art Lab, located in the very city center. In his new work “A Monument for a Monument”, Bujari uses simple strategies of replication and relocation in order to change the context and at the same time the frame in which the monument is being taken in consideration, creating possibility for debate and re-evaluation.

Artist Nada Prlja, uses different media in order to develop her projects, which are always condition-specific with an intention to raise questions about complex issues of inequality and injustice in societies, ranging from political, social to economic issues.
“Subversion to Red” is a project that encourages a return of the idea of communism, by seeking to revive the notion of idealism in contemporary society as an alternative form of motivation.
The project ‘Subversion to Red’ is inspired by the experimental cinema movement ‘Black Wave’ deriving from the time of socialist Yugoslavia and its protagonists film directors Makavejev, Zilnik and Petrovic, who in their films juxtapose the communist ideas and liberal atmosphere of the end of 60s. Likewise the project “Subversion to Red” seeking to introduces the humanist ideals into the symbolic imagery of the communism.
“Subversion to Red” argues against the notions of domination, heroes’ adoration and Party submission, all notions that characterized socialists’ movements around the world in the 20th century. But it fosters ‘unrealized dream of socialism’ (Buden 2008), the liberation of the soul and body, self-irony, love, human errors and naivety, an aspect of human nature that has been neglected during ‘old wave’ of socialism. The project strives to develop certain anarchistic imaginary of politics in other words ‘politics of subversion’ – subversion of the 20th C’s rigid communism, but at the same time subversion to the current cruel and economy driven capitalism.
For Double Feature #4 we will present the video Redi-ness – Gestalt  (2013) that consists of the re-enactment of a speech acted by Milena Dravić in the film W.R. Mysteries of the Organism (1971), directed by Dušan Makavejev.

On the 5th of May, Perlja has proposed a one day workshop and intervention in the public space, that aims at creating an image of ‘Humanistic Communism’, where the group of participant will show love and care toward the old socialist monuments, by hugging, caressing, kissing, cleaning and by daydreaming together of a system that might alternate or improve the cruelty of current or new systems to come.

Nikolin Bujari was born in Shkodra in 1984, he lives and works in Tirana. He graduated from Tirana Art Academy in 2006 with Professor Edi Hila and was a guest student at College of Design in Karlsruhe Germany at the Media class with Professor Mischa Kuball.
Among others his works have been showed in exhibitions in institutions like: Badischer Kunstverein, Karlsruhe Germany, Nassauischer Kunstverein, Wiesbaden Germany, Haus am Lützowplatz, Berlin Germany, National Gallery of Art, Tirana Albania and 3-rd Tirana Biennale Albania, etc.

Born in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. Lived in Skopje, Macedonia 1981-1999. Since 1998 lives and works in Skopje and London, UK. She received an MPhil research degree from the Royal College of Arts, London, after graduating from the Academy of Fine Arts in Skopje, Macedonia (and previously from the National High School of Fine Art in Skopje).
Prlja took part in following Biennales: 7th Berlin Biennale, Berlin (2012), Manifesta 8, Murcia (2010) and International Printmaking Biennale, Ljubljana (2009). She has been working occasionally in public domain, here recent public interventions were for 7th Berlin Biennale (2012), ORF FUNKHAUS, Vienna (2009), Marble Arch Gate, London (2007), etc
This event is co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union.

partnerji-eu

 

 

Tirana Art Lab
International Conference
The Art of the Socialist Period between Contempt, Fetishism and Transition
29-30 April 2016
National Historical Museum

Sezgin Boynik, Marta Jecu & Jose Manuel Gomes Pinto, Vladan Jeremić, Romeo Kodra, Róna Kopeczky, Gëzim Qëndro, Pirro Vaso, Willem Jan Renders, Jelena Vesić

As part of the “Heroes We Love” project, Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art will host the international conference The Art of the Socialist Period between Contempt, Fetishism and Transition dedicated to the art of the socialist period in the former Eastern bloc.

In this event, like in others, Tirana Art Lab remains loyal to its philosophy of promoting artists and researchers of the contemporary art of Central, Eastern and Southern Europe, focusing on the process and research that throbs behind artistic concepts, which embody the crucial movement against contemporary neoliberal reality.

The interventions of the conference speakers will lay out evidence illustrating the complexity of the “former bloc” contexts after the fall of the Berlin Wall, and the perception that these contexts have regarding the art of the socialist past and its linguistic plurality. Through the interventions in this Tirana Art Lab event, an artistic and critical view will be presented, one which shuns the homogeneity which usually characterizes the art of the socialist period and clarifies the construction of contemporary narratives about it.

In conceiving the Tirana Art Lab event, the construction of contemporary narratives on the art of the socialist past constitutes a singularly unique node because these narratives are often materialized by foreign factors and actors, beyond the world of art or even the “former bloc” contexts. It is for this reason that the speakers selected here are ones whose practice is based on a former, current, direct and intimate bond to the context in question and a long experience which eliminates the risk of exotic and alienating readings and interpretations.

In Tirana Art Lab, during our research and activities in the “former bloc” contexts, we had the opportunity to highlight artistic practices and popular trends ranging from denial and contempt to nostalgia and fetishism of the art of the socialist era. We have also encountered contemporary artists who critically deconstruct and re-elaborate the art of socialist realism and modernism. We have encountered artists who go beyond the perception of the art of the socialist era as transitional objects. These artists deconstruct and re-elaborate even the tracks of these practices of denial, contempt, nostalgia and fetish-filled trends which the Socialist era has left behind, in the contemporary era. These artists are incited by and incite with works of art from the socialist period and socialist identity itself. They do not see the “transition period” of the “former bloc” context as an initiatory or formative (de = Bildung) transition towards the pan-European promised land in the name of which more than a quarter century has been sacrificed. It seems as though the artists of this “transition” period, unlike the political rhetoric and mass media contexts of the “former bloc”, have grasped a historic lesson from the sacrifice of the daily for the better world of tomorrow. From this story of the “sacral” and heroic sacrifice – of these 26 years of “transition” towards a “free market democracy” and decades of “the construction of the new communist man and world” – it seems that these contemporary artists have uncovered a common denominator: transition. These artists’ stance towards it, paradoxically, is not transitory, but confrontational, thus, fostering or cultivating the transition.

The artists’ and presenters’ interventions in the “Heroes We Love” event in Tirana will raise questions and explore possible answers, though by no means conclusive. Firstly, questions will be raised which will examine the cultivation of dreams and nightmares in the “former bloc” contexts and the cultivation of a complete and ideal world will be explored, as well, along with its heterotopic and heterochronic gaps. Similarly, the questions and exploration will widen in scope to include not only the perspective of yesterday, but the one of today and tomorrow, enabling the extraction of several axioms for the interpretation of the former bloc realities. Lastly, through these axioms, we will attempt to decipher the erotic formula of the “heroes” with whom “we” consistently fall in “love”, repeating the sacred and heroic cycle of the sacrifice of the daily for the sake of the future.

Conference Timetable

Friday, 29th April, 2016
14.00 – 14.15 Welcome – Romeo Kodra (Tirana Art Lab)
14.15 – 14.30 Welcome – Melsi Labi (Director of Albanian National Museum of History)
14.30 – 15.30 Pirro Vaso /Romeo Kodra – “Pyramidal Disclosure. Production of Artistic Subjectivity in Albania”
15.45 – 16.30 Marta Jecu / Jose Manuel Gomez Pinto – “Open Monument”
16.45 – 17.15 Coffee Break
17.15 – 18.00 Gëzim Qëndro – “Thanksgiving”
18.15 – 19.00 Vladan Jeremić – “Ironworks ABC” / case study

Saturday, 30th April, 2016
14.00 – 14.45 Jelena Vesić – “Shock-work, Enthusiasm, Workaholism”
15.00 – 15.45 Willem Jan Renders – “Utopia and Reality” / “From Kapital to Capital”
16.00 – 16.30 Coffee Break
16.30 – 17.15 Róna Kopeczky – “Deconstruction of nation building strategies”
17.30 – 18.15 Boynik Sezgin – “Artistic Subjectivity versus National Objectivity”
18.30 – 19.00 Open Discussion

This event is co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union, in cooperation with Allianz Cultural Foundation and the Albanian National Historical Museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

FATLUM DOÇI / AURORA KALEMI / MIRJANA MECAJ
INSIDE OUT
Opening 4. March 2016, 7 p.m.
5 March – 2 April 2016
Opeing Hours: Wed-Sat 4-8 pm

bakiaj & bittl

Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art is pleased to invite you at the group exhibition, “Inside Out”, with works of Aurora Kalemi, Mirjana Mecaj, and Fatlum Doçi.

“Inside Out” is the first of a series of exhibitions which will focus on selecting, contextualizing and displaying the practices of the youngest generation of Albanian artists, crating possibilities through the presentation of their works in the first years following their graduation.

Aurora Kalemi, Mirjana Mecaj, and Fatlum Doçi belong to a generation of artists born in the 90s that have accomplished their studies at the University of Arts in Tirana and painting is the medium that connects them. What creates a further commune ground for their practice is their individual approach toward the medium and the way painting has become an activity which enables them to deal with individual perception of existence and reality. The starting point of their practice is their inner world. From that infinite world their ideas emerge, through the painting process come to appear and become a way of communication with the reality. It is inside their existential and individual discourse, between Being and Appearing, that their practice emerges and it is to be understood, both in content and form.

The Albanian contemporary art scene of the last 25 years has been dominated almost exclusively from engaged art, reflecting on political, economical and social changes and at the same time many of the artists of this scene have deprived themselves from original individual consideration. These three young artists can be considered individualists, as they have consciously decided not to deal with events and their representations but with the influence and the consequences socio-political events have on the individual. Their works may not engage directly and explicitly with social, political and economical issues but engages indeed with the human being, centered in every social, political and economical process. By doing so, the process of painting gains a higher priority in their works, resulting in abstract, figurative and neo-expressionist works.

 

#HEROESWELOVE INTERNATIONAL INSTAGRAM CONTEST
February 2015–November 2016

………………………………………………………………………………………………
ig feed

>> UNTIL 30 NOVEMBER 2016
Share your encounters with #HeroesWeLove and take part in our Instagram Contest! We kindly invite all Instagram users to upload images or videos depicting Yugoslav and other socialist heritage – from sculpture and painting to architecture and design – to Instagram with the hashtag #HeroesWeLove. Search for remains of the recent past around you, find a forgotten or unnoticed monument, visit a museum or gallery! Memorials, public sculpture, murals, mosaics, state buildings, housing complexes, memorabilia, publications; all that made part of the socialist experiment from 1945 to early 1990s are welcome.

POST ON INSTAGRAM WITH THE HASHTAG #HEROESWELOVE

The best posts will be featured in an exhibition following the conclusion of the international project Heroes We Love. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe in 2017 and a special jury will select a winner and two runners-up who will receive a prize of 250 EUR and 150 EUR respectively. Contest closes 30 November 2016.

Explore all contributions on Instagram.

The Instagram Contest runs concurrently with the international project “Heroes We Love. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe”, supported by the European program Creative Europe 2014−2020. In the period 2015−2017 the project will deal with the legacy of socialist art in New Europe and focus on the most important art-related issues, problems and opportunities of the period as well as produce a series of exhibitions, public art interventions, and international conferences and workshops. “Heroes” brings together nine partners from Central and Southeast Europe, from Poland to Albania: Maribor Art Gallery (leading partner); BLOK Association (CRO); SCCA Contemporary Art Center Sarajevo (BiH); Tirana Art Lab (Albania); Laznia Center for Contemporary Art, Gdansk (Poland); IEFSEM Institute of Ethnology and Folklore Studies with Ethnographic Museum, Sofia (Bulgaria); Museum of Yugoslav History (SRB); University of Primorska (SLO); Cultural Association Center plesa, Maribor (SLO).

 

 

Double Feature # 3
Elton Baxhaku & Fabrizio Bellomo
29 September – 31 October
Opening 29 September, 7 p.m
Opening Hours: Wed-Sat 4-8 p.m

Fabrizio Bellomo is the third artist in residency for 2015 at Tirana Art Lab. Like many artists in residency at Tal, Bellomos artistic research and production process is a multi layered one, that enriches the laboratory of TAL with new meanings. His residency in the capital city resulted in the creation of a public art intervention and a video work. And in these works, like in most of his other works, Bellomo draws a thin but settled line, between the social problematics, anthropological transformations and artistic interpretations.

And on this thin but settled line, it becomes possible to feel the aesthetic or ethical vibration of an artist that keeps searching and progressing like an acrobat balancing on a wire, whose beginning is known but the ending unknown. We could even say that Bellomo’s working practice is based on a research that goes beyond the meaning oriented result, a blind but balanced walk through the heart of social problematics, anthropological transformations and the artistic interpretations that seem to constitute the wire in which the artist walks. Walking on this wire may seem paradoxical, while one side is connected with the will and the social engagement of the artist, the ethics the other side is connected with his artistic interpretation and the aesthetics. Bellomo walks on this tightwire, which connection we see only from one side. The other side remains invisible for us as viewers, always suspended; safe for the artist based on his aesthetics but still to be defined by the viewer. And here a question arises, an open challenge: is it possible to find in our societies of transition (former east) or chronic crises (former west), an aesthetics that can compensate at the same time the ethics?

At the work “The tool makes the master” the same question is being raised, the same challenge of Fabrizio Bellomo. How much art is there, or can be contained, in the roundabouts and crossroads of transition in the Albanian capital? How many times do we turn our heads while crossing the ”Dogana” (the name used to identify “Shqiponja” square) in Tirana this colorful city and full or art, in order to observe these human beings tighten up after their tools, in search for a client for the sake of earning their daily bread, or find a job that would bring them out of this transitional swirl. How much art is contained in this daily human drift and how can we experience our colorful contemporaneity without before experiencing the reality of the workers at “Dogana” square?

While Bellomo finds these drifted subjects in former-workers now unemployed, be it Albanian or Italian, alienated humans as a result of the tight relationship with the tools and machines, for the second artist ne Double Feature #3, Elton Baxhaku these are the Roma community. Together with them the artist emerges in the most miserable labyrinths of the Albanian society, there where tools are still semi primitive, but however still reciprocally affecting the relationship man-machine.

Video art functions for Elton as a means to redefine the lost purpose of documentary film. With video art Baxhaku – using image repetition and almost only autistic sounds – recharges his psycho-physical energies, gains his strength out of the social apathy of the unengaged Albanian society, in this never transiting transition, that spins around repeating itself (in sounds and images), that gives him the creative energy for an initiative, and action for a new social resistance.  Although repetition is quite a simple strategy to justify the artistic creation, taking in consideration Baxhaku’s practice and works, it turns into a solid approach for both aesthetic and ethical aspects, likewise with Bellomo, with whom he shares the passion and cultivation for documentary cinema.

By bringing these two artistic positions together, we have tried once again to create the combination that characterizes the Double Feature format at Tirana Art Lab. We have tried once again to highlight the concept that the genesis of art is always at the bottom, at the periphery, the lower and repellent territories of society, but as well as from inside, by the contamination of foreign artists that at the same time contaminate the local context with the art potion, by cultivating it during their residency at TAL. Thank to this potion, thank to new meanings produced within the Albanian social corpus, at Tirana Art Lab and with “Double Feature #3”, we try once again to fulfill our mission as culture operators: to reformulate and remodify the art and culture competences inside our social context.

Fabrizio Bellomo (Bari, 1982). Visual artist, curator and film director. He carries on his research in an hybrid and multidisciplinary way. His works have been exposed in Italy and abroad in solo and collective exhibitions, through out public projects and cinematographic festivals. He has shown among others in institutions like: plat(t)form 2015 Fotomuseum Winterthur (Zurich), ArtAround MuFoCo Cinisello Balsamo (Milano), 2004-2014 10 anni del museo di fotografia contemporanea Triennale di Milano, Milano un minuto prima Fondazione Forma Milano, Objet Perdù e Giovane Fotografia di Ricerca in Puglia Fondazione Museo Pino Pascali – Polignano a Mare (Bari), Video.it Fondazione Merz Torino. His work has been selected in a various critical essays (luogo e identità nella fotografia italiana contemporanea a cura di Roberta Valtorta, Einaudi – Torino 2013 – and others), and it is part of public and private collections. In 2012 he won the Premio Celeste with the video 32 dicembre. His first movie is L’Albero di Trasmissione, co-produced by Amarelarte, Fujifilm Italia and Apulia Film Commission. He participated, among the others, to the 55th Festival dei Popoli in Florence and to the 34th Cinemed – festival international du cinéma méditerranéen de Montpellier. He curated the book Le persone sono più vere se rappresentate  (Postmedia Books – Milano 2014) and curated the book cartoline dalle puglie (Guidone Apulia Factory – Bari 2010), He published the essay Io neanche lo vedo più il codice, appunti per un possibile saggio in the book Generazione Critica 2 (Danilo Montanari editore – Ravenna 2015). Moreover he ideated and curated public art projects (amarelarte Bari 2011) and movie screenings. Recently he won the open call Progetto Memoria by Fondazione Apulia Film Commission and he’s working on a new short movie co-produced between Italy and Albania. In the next months, will be published his new book, L’Isola che non c’è – Bari, quartiere San Cataldo (Linaria, Roma 2015). He won the open call Movin’Up 2015 and realized his project during the residency and show at Tirana Art Lab.

Elton Baxhaku born in Tirana Albania, is a filmmaker, producer/director, writer and video artist. He first graduated as Bachelor in Political Sciences and later studied directing at the Academy of Film and Multimedia “MARUBI”, Tirana Albania. His documentaries engage with issues related with LGBT and Roma community. Together with Eriona Çami he co directed  the documentary “Ska Ndal” the first feature documentary about the LGBT movement in Albania. Other films include “ROMING- no network” a documentary about the Roma community. Book is a fiction documentary engaging with a more philosophical aspect and the question ‘what is a book?’. His films have been screened in regional and international film festivals and last year he was part of the exhibition “Erase”, that took place at the National Historical Museum in Tirana, Albania.

This residency and exhibition is made possible with the support of Project DE.MO./Movin’Up I session 2015.

 

 

 

 

 

 

Fabrizio Bellomo. Work presentation
Artist in residency at Tirana Art Lab
Wednesday 23rd of September 2015, 7 p.m
at Tirana Art Lab

Fabrizio Bellomo from Italy is the third artist in residency at Tirana Art Lab for 2015. Bellomo’s research and work in the last years has been focused on the relationship between human and machines; be it old mechanical machines or smartphones of the recent generation, for the artist they are quite the same thing. His main interest lies in the way how this relationship shapes, changes and modifies the identity of both elements.

“The machine has the ability to transform the human into a machine” writes Oscar Wilde. We could say that the working environment, that is still parcelized, and the professional identity of the individual are strongly connected with the tool (personal computer or hammer drill) being used, and resulting from the relationship with the machine.

In Albania, Bellomo has been hypnotized by the sceneries he has witnessed in some crossroads and roundabouts in major cities, where groups of workers ( each of them equipped with his machine) sit and wait ready to provide themselves to the best offer.

Another symbiotic relationship with the machine that has caught the interest of Bellomo, is that of a group of Roma and Egyptians ( a absolute majority in the recycling of urban waste) that manually modify, personalize and serialize their motorcycles according to their needs. While for the majority of citizens in Tirana, their identity is being characterized, shaped and modified in relation with this device.

Bellomo has been analysing the same process of identification in the employees of the industry of spectacle and entertainment, with whom he has collaborated for the realization of a film. In the field of television and film, he has observed an analogue identification of employees with the machines.

Save the date:
Exhibition Opening 30th of September 2015, at 7 p.m
Fabrizio Bellomo

This residency and exhibition is made possible with the support of Project DE.MO./Movin’Up I session 2015.

 

 

 

 

 

EXHIBITION
„Smoke. Biomechanics of Power“
NICO ANGIULI Artist in Residency
30 May – 5 June 2015
Opening: Saturday, 30th May, 7 P.M.

Nico Angiuli ​The tools dance. The gestures of tobacco, 2015, Video still

Nico Angiuli, the second artist in residency for 2015 will present the outcome of his research that started last year during his first stay as a resident at Tirana Art Lab. The project “The tools` dance. Tobacco” was developed during the course of one year based on a research focused in the city of Shkodra. The research and the work produced during his residency at Tirana Art Lab is part of an ongoing project on the techniques and technologies of rural societies, in post-industrial Mediterranean area in collaboration with local communities and farmers, artists, dancers, historians and experts of agricultural mechanization. The final aim is to create a video archive of gestures linked to the main agricultural crops in Western societies.
In Shkodra Nico Angiuli together with a group of local workers and artists, researched on the cultivation and production of tobacco. Taking the cultivation of tobacco in Albania and its historical, social, economical and cultural developments as a starting point enabled Angiuli to work with archive materials in Albania and Italy, meet with local experts, artists, historians that led him finally in the realisation of complex project. The exhibition “Smoke. Biomechanics of Power” at Tirana Art Lab will consists of three video works realized in Albania, a sculpture installation as well as a display of a selection of materials collected during his research. An exhibition investigating the relationship between agriculture, power and labour.

This residency and exhibition is made possible with the support of Project DE.MO./Movin’Up II session 2014.
More information about the artist http://www.nicoangiuli.com/
More information about the project http://www.nicoangiuli.com/the-tools-dance.html

 

 

 

 

 

 

TIRANA OPEN 1
Festivali i Librit dhe Arteve
6-13 May 2015

Tirana Art Lab participates at Tirana Open 1 with Ibro Hasanović and his video work     30. Nov ’93 – Pieter Brueghel in the letters of my father”

Tirana Open 1 brings together under one umbrella an unprecedented array of Albanian and International cultural institutions presenting a rich multi-disciplinary program of exhibitions, events, and public interventions.

Reflecting on a city that is at once an old Roman center, Ottoman outpost, Italian Novecento archetype, Fascist utopian dream, an example of Stalinist brutalism, and finally, a model of contemporary (non) architecture run amok, Tirana Open 1 explores its locale as a vibrant lab of cultural hybridity and an alternative model for urban development and audience engagement.

“Tirana Open 1 is an invitation to a pass-the-word that Tirana is the urban square that has no cultural barriers, but only porous borders of cultural belonging” says festival co-director Helidon Gjergji. “By inviting international cultural institutions to participate in this city-wide happening, we hope to make the local institutions and citizens of Tirana feel a bit like visitors in their own city, and to make visitors feel like citizens of Tirana. This is not a role play, but a playful reality.”

paMUR, the festival’s contemporary arts section, presents a special guest project by celebrated artist William Kentridge (South Africa), alongside a a juried competition of video art by prominent international and local artists, including Yuri Ancarani (Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torino), Olivo Barbieri (MAXII, Rome), Henry Chapman (T293 Gallery, Naples), Donika Cina (Galeria e Vogël, Tirana), Alberto Di Fabio (Gagosian Gallery, London), Nathalie Djurberg (Museo Pascali, Polignano a Mare, DZT Collective (Stefano Romano & Eri Çobo) TICA (Tirana Institute of Contemporary Art, Tirana), Yllka Gjollesha (Zeta Gallery, Tirana), Elis Gjoni (Art Kontakt, Tirana), Felix Gmelin (Stacion – Center for Contemporary Art, Prishtina), Ibro Hasanovic (Tirana Art Lab, Tirana), Aurora Kalemi (Zenit Gallery, Tirana), Santiago Mostyn (Moderna Museet, Malmö), Alban Muja (Tulla Culture Center, Tirana), Marzena Nowak (Galerija Gregor Podnar, Berlin), Matilda Odobashi (FAB, Tirana), Anri Sala (Hauser & Wirth Gallery, Zurich), Sissi (MAM Foundation, Tirana), Cauleen Smith (Museum of Contemporary Art, Chicago), Stefanos Tsivopoulos (Thessaloniki Center of Contemporary Art, Thessaloniki), The Two Gullivers (Flutura Preka & Besnik Haxhillari) MAI (Marina Abramovic Institute, Hudson, New York), Nasan Tur (Blain/Southern Gallery, London), Nico Vascellari (The National Gallery of Arts, Tirana), Kostis Velonis (Kunsthalle Athena, Athens), Driant Zeneli (Fondazione Pistoletto, Biella). Granting an award named after the renown Albanian artist Danish Jukniu, competition jury includes Edoardo Bonaspetti (Mousse Magazine), Cathryn Drake (Artforum & Frieze Magazine), and Michele Robecchi (Phaidon). Artist Adrian Paci (Shkodër/Milano) will be delivering a featured artist talk.

The Music Venice Biennale and Italian contemporary opera company Cantieri Teatrali Koreja will tour to Albania its aclaimed production Katër i Radës. Il Naufragio. The festival will also feature concerts by prominent bands Fanfara Tirana and Gipsy Groove hosted by Tulla Sounds. Film selections include DocuTIFF, showcasing pioneering documentary cinema organized by the Tirana International Film Festival (TIFF), as well as a side-program of four recent Israeli films presented by The Academy of Film and Multimedia (MARUBI). Urban Laboratory Tirana Albania (ULTRA) will mount its annual festival of commentary and ideas on urban life and the built space in the context of Tirana’s ever-changing nature of urban space, curated by Elian Stefa and featuring among other projects “Mapping Identity” by Antonio Ottomanelli.
Tirana Open’s expansive book fair exhibits stands by the majority of Albania’s book publishers, daily reading events, and the Ardian Klosi Prize for best non-fiction book. The book fair will present daily events to its readers with special guest talk the celebrated Italian writer and journalist, Roberto Saviano.

For more information about Tirana Open http://tiranaopen.org/

 

 


Double Feature #2
Alma Bakiaj & Viola Bittl

 

INTERNATIONAL CONFERENCE
Art That Changes the World: culture, politics, identity
Saturday, 21 March 2015, at 10:00-17:00
UGM| Maribor Art Gallery, Strossmayerjeva 6, Maribor, Slovenia

With a contribution by Romeo Kodra (Project Manager Tirana Art Lab)

Photo: Stefanos Tsivopoulos, Lost Monument 2009, video

The conference Art That Changes the World is focused on the broad spectre of art and politics. We will look into different manifestations of politics & culture, with an eye on “Former East”, present artistic and curatorial practices that deal with question of memory and its interpretations, ideology in political landscapes, philosophy of politics and political art provocations. We will discuss art and politics as historic, contemporary and global condition and present different field of research on culture and ideology in historical and contemporary context. Our guests are internationally acknowledged writers, art critics, curators, artists, art historians and other researchers from the region of Eastern and South-Eastern Europe and beyond.

The conference is a part of the international project Heroes We Love. Ideology, Identity and Socialist Art in New Europe, supported by the European programme Creative Europe 2014−2020. In the period 2015−2017, the project will focus on the key issues, problems and opportunities of this period as well as provide a series of exhibitions, public art interventions, international conferences, and workshops − from Gdansk to Tirana.

Curated and moderated by: Simona Vidmar & Assist. Prof. dr. Katja Hrobat Virloget
Organised and produced by: University of Primorska, Science and Research Centre & UGM Maribor Art Gallery

PROGRAM:

OPENING PANEL 10.00-11.00
Morning Reflections (20 min)
Ervin Hladnik Milharčič (SLO), Sleeping with the Enemy
Key note speaker (40 min):
dr. Miško Šuvaković (SRB), Presentation, Implementation and Construction of Political Power in Modern and Contemporary art

Coffee break: 20 min

MORNING PANEL           11.20-13.00

Artist & Curators (20 min each):
Jasmina Cibic (SLO/GB), How (not) to Shame a Name
Stefanos Tsivopoulos (GR), Archive Crisis: Shaking Up the Shelves of History
dr. Maja Ćirić (SRB), Not Getting Closure: Curating and Leaning Backwards
Luiza Margan (CRO/AUT), Eye to Eye with Freedom
Curatorial team BLOK/Vesna Vuković (CRO), Interspaces of Art – Culture, Urbanism and Political Activism

Lunch break: 30 min

AFTERNOON PANEL 13.30 -17.30

Researchers (each 15 min):
Agnieszka Kulazinska (PL), Unwanted Visitors
Romeo Kodra (ALB), Proxemic Space in Albanian Urbanism and Architecture: 1925-2014
dr. Svetla Kazalarska (BG), The Museification of Communism in Post-Communist Bulgaria
Tihana Pupovac (HR), Monuments in Transition: Case Study Croatia

Discussion: 15 min & Short brake: 15 min

dr. Barbara Murovec (SLO), Art, Ideology and Ethics in Public Space
dr. Nikola Dedić (SRB), Yugoslav Revolutional Art, Today
dr. Milanka Todić (SRB), Radeta Stanković – from Royal to Communist Memorial Sculpture
Katarina Mohar (SLO), Soviet Union as Teacher, Yugoslavia as Pupil: Constructing the Monument to the Red Army in Post-War Yugoslavia
Marina Katalenić (SLO), Partisans, Hostages and the Wounded. Did the conflict with Informbiro caused Substantial Changes in Public Monuments in Slovenia? 1945-1953

Discussion: 15 min & Short brake: 15 min

dr. Nikolai Vukov (BG),  Socialist “Heritage” in Bulgaria, Theoretical and Methodological Challenges
dr. Borut Klabjan (SLO), A City without Resistance? Partisan memorials in Trieste, 1945-48
dr. Katja Hrobat Virloget, Andrej Preložnik, Neža Čebron Lipovec (SLO), Post-War Monuments in Bilingual Istria in-between the Two National Memories

Discussion & Conclusions: 15 min

LECTURES WILL BE IN ENGLISH!

Collaboration Project “Heroes we love” brings together nine partners from Central and Southeastern Europe, from Poland to Albania: Maribor Art Gallery (leading partner); BLOK Association (CRO); SCCA Contemporary Art Center Sarajevo (BiH); Tirana Art Lab (Albania); Laznia Center for Contemporary Art, Gdansk (Poland); IEFSEM Institute of Ethnology and Folklore Studies with Ethnographic Museum, Sofia (Bulgaria); Museum of Yugoslav History (SRB); University of Primorska (SLO); Cultural Association Center plesa, Maribor (SLO).

              

 

 

Viola Bittl.Work presentation
Artist in residency at Tirana Art Lab

 


Continuum Concert #3
Percussion solo performance
Antez (France)

 

Double Feature #1
Cvijanović & Hasanović
13 Dec 2014 – 18 Jan 2015

 

Inauguration of the premises of Tirana Art Lab &
Exhibition Opening
Let Us Start From The Middle  / Effi & Amir

 

Metamorphic Narratives, Concert #3
Ilir Lluka
Audiovisual Live Performance

 

 

100 km Art 
Tirana/Shkodra Public Art Parcours 

Leone Contini
Lecture Performance
Foreign Body 

 

 

 

PUBLIKIM ONLINE NJËQIND VJET VETËVARËSI

Me rastin e 100 vjetorit të Pavarësisë Tirana Art Lab – Qendër për artin bashkëkohor prezanton publikimin “Njëqind vjet vetëvarësi” me reagime te artistëve shqiptarë. Me rastin e këtij evenimenti dëshirojmë të tërheqim vëmendjen për mënyrën e festimit dhe situatën në shoqëri. Me kontribute nga Idro Seferi, Jakup Ferrin, Helidon Gjergjin, Driton Hajredini, Eugert Hykja, Ledia Kostandini, Armando Lulaj, Sokol Peçi, Matilda Odobashi, Era Tula, Pleurad Xhafa, Ergin Zaloshnja, Driant Zeneli, Enkelejd Zonja.  Publikimin mund ta gjeni në
faqen e dedikuar këtij projekti http://100vjetvetevaresi.wordpress.com/.

Qëndrimi editorial
“Festa duhet te jetë e arsyeshme dhe në proporcion me rastin. Festa është një emocion që shpreh njeriu kur ka lajme pozitive, ka fituar, ka ngadhënjyer, kur ka raste individuale dhe shoqërore, për një rezultat apo punë të arrirë, për një ngjarje a veprim që e bën atë të ndjehet i plotësuar dhe i realizuar.
Shqipëria ishte njëra prej vendeve të fundit në Ballkan që shpalli pavarësinë e saj nga Perandoria Osmane. Atëherë kur Perandoria ishte duke u rrënuar. Aktualisht është e fundit në rajon për nga zhvillimi shoqëror dhe ekonomik.
Njëqind vjet të historisë së shtetit shqiptar kanë kaluar me ndryshime të shpeshta qeverisëse, me situata jo te qëndrueshme dhe më pas me vendosjen e komunizmit, një diktaturë që çrrënjosi dinjitetin e shumë shqiptarëve. Kjo pjesë e historisë nuk shënjohet me asnjë muze, me asnjë ditë të saktë dhe të qartë. Politikat shtetërore të rikujtimit pothuajse nuk ekzistojnë dhe janë mohuese.
Rënia e komunizmit e la Shqipërinë një shtet me një shoqëri që nuk ka kaluar në faza normale zhvillimi. Vitet ’90, nga të cilat priteshin ndryshime rrënjësore, përfunduan gati në një luftë civile, të etur për të shuar nevojat personale të një politike të verbër që nuk pa shkatërrimin e gjithçkaje që na rrethonte. Individi u rrënua sërish. Vitet më pas çuan deri në krijimin e një shteti të varësisë politike dhe partiake, një shteti të ndryshimeve fondamentale sa herë që ndodhin ndryshime politike.
Shqipëria është vënë nën lenten e vendeve Perëndimore për shkak të mungesës së demokracisë.
Është kthyer në një vend ku jeta improvizohet, ndryshimi është vetëm se nuk ka më lista dhe radhë pritjesh për ushqime.
I vetmi vend në rajon që në gjithë këto kohë nuk ka pasur luftë me fqinjët, por i vetmi vend, bashkë me Bosnjën e trazuar, që nuk futet në asnjë listë progresi. Është e arsyetueshme ndoshta ngecja për shqiptarët jashtë Shqipërisë që janë zhvilluar në rrethana tjera dhe kanë dalë nga luftërat. Por, për Shqipërinë është e pafalshme të jetë peng i zhvillimeve të brendshme dhe armike e vetvetes. Shqipërinë nuk e pengon asgjë të ndryshoj.
Në këtë 100 vjetor, Shqipëria mbetet prehë e varësisë nga vetëvetja. Shqipëria është e vetëvarur.
Ndërkohë i vetmi gjest artistike tashmë është dyfishimi i statujave dhe përmendoreve dhe euforia tenton ta sjellë në fuqi patriotizmin improvizues që synon sërish ta nxjerr nga portreti shoqërorë individin.
Në atdheun tonë individi ende ka frikë.

Artistët nuk mund të rrinë të heshtur dhe aq më keq të kontribuojnë artistikisht në kthimin e artit në argëtim për masat në mbështetje të programeve politike. Artisti dhe arti i tij nuk mund te jenë tjetër veçse një kritikë ndaj shoqërisë.“

Kontributet artistike, te përfshira në këtë publikim kanë ardhur si përgjigjje ndaj ftesës që i është bërë këtyre artistëve nga Tirana Art Lab. Përveç artistëve që janë pjesë e projektit, janë ftuar edhe artist të tjerë, të cilët kanë zgjedhur që për arsye personale të mos jenë pjesë e publikimit.

Balkans Beyond Borders Short Film Festival Tirana 2012
TALK TO ME- multilingualism and communication
20-21-22 of September 2012 at Tirana Ekspres.

 

 

TIRANA THRASH Concert and Exhibition #1
A Night with:
 ATTILA THE STOCKBROKER
Saturday, May 5, 2012, 8 pm
Tirana Ekspres